Karkówka z trzema sosami i sałatką

45 min.
4 os.
490 kcal/os.
ok 7.30 zł/os.

Składniki

  • karkówka - 800 g
  • rzodkiewka - 1 pęczek
  • papryka słodka
  • mielona - 1 łyżeczka
  • przyprawa do karkówki - 2 łyżeczki
  • olej - 3 łyżki
  • jogurt naturalny gęsty - 0,5 szkl.
  • majonez - 3 łyżki
  • suszone pomidory - 2 szt.
  • posiekany koperek - 2 łyżki
  • chrzan tarty - 2 łyżki
  • kwaśna śmietana - 3 łyżki
  • ketchup łagodny - 3 łyżki
  • duży pomidor - 1 szt.
  • posiekany szczypiorek - 2 łyżki
  • czosnek - 4 ząbki
  • ogórek konserwowy - 2 szt.
  • mix sałat - 1 opak.
  • ogórek świeży - 1 szt.
  • sos fix do sałatek - 1 opak.
  • sól - 1 łyżeczka
  • pieprz - 1 łyżeczka
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Mięso umyj i osusz. Pokrój na plastry grubości ok. 1,5 cm. Rozbij tłuczkiem.

2. Dwa ząbki czosnku drobno posiekaj, wymieszaj z solą, papryką, przyprawą do grilla oraz olejem. Marynatą natrzyj dokładnie mięso i odstaw je do lodówki.

3. Pozostały czosnek i suszone pomidory drobno posiekaj. Dodaj jogurt, majonez i koperek. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Chrzan połącz ze śmietaną. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Pomidora sparz, obierz ze skórki i usuń z niego gniazdo nasienne. Ogórki konserwowe i pomidora pokrój w drobną kostkę, a następnie wymieszaj z ketchupem i szczypiorkiem. Mix sałat połącz z pokrojonym w plasterki ogórkiem i posiekanymi rzodkiewkami. Zalej sosem fix przygotowanym według przepisu na opakowaniu.

4. Kotlety grilluj na dobrze rozgrzanym ruszcie po kilka minut z każdej strony. Podawaj od razu po przygotowaniu. Grillowaną karkówkę ułóż na talerzu obok sałatki. W osobne naczynia wlej sosy. Smacznego!

Przyrządzisz dzięki produktom

Rzodkiewka

1 pęczek

Chrzan Krakus

180 g, Agros-Nova

Przyprawa Prymat

10-20 g, wybrane rodzaje*, Prymat

Olej Wielkopolski

1 l, rzepakowy, Princes

Herbata mrożona Fuzetea

1,5 l, różne rodzaje, Coca-Cola

Karkówka wieprzowa bez kości

1 kg

Podobne przepisy