Łosoś zapiekany w boczku z serem pleśniowym

60 min.
4 os.
490 kcal/os.
ok 12.50 zł/os.

Składniki

  • filet z łososia - ok. 600 g
  • długie plastry wędzonego boczku - 8 szt.
  • suszone pomidory - 8 szt.
  • ser pleśniowy np. gorgonzola - 100 g
  • ziemniaki ugotowane w całości - 4 szt.
  • kukurydza - 0,5 puszki
  • groszek - 0,5 puszki
  • olej - 2 łyżki
  • Lista składników
  • świeże liście szpinaku - 1 garść
  • masło - 2 łyżki
  • czosnek - 3 ząbki
  • ogórek kiszony - 2 szt.
  • cebula czerwona - 1 szt.
  • posiekany szczypiorek - 2 łyżki
  • majonez - 3 łyżki
  • jogurt grecki - 3 łyżki
  • sól - 0,5 łyżeczki
  • pieprz - 0,5 łyżeczki
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Z fileta z łososia odkrój skórę, podziel rybę na 4 części, umyj i osusz. Obsyp solą i pieprzem.

2. Suszone pomidory drobno pokrój. Liście szpinaku umyj. Masło rozgnieć z 2 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę.

3. Każdy kawałek łososia posmaruj masłem czosnkowym, połóż na nim kawałek sera pleśniowego i kilka liści szpinaku. Zawiń każdy kawałek ryby w 2 plastry boczku. Włóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 30 minut. W tym czasie gotuj ziemniaki.

4. Kukurydzę i groszek odsącz z zalewy i przełóż do miski. Ugotowane ziemniaki, cebulę i ogórki kiszone pokrój w kostkę. Wszystko włóż do miski, dodaj posiekany szczypiorek i czosnek oraz majonez i jogurt. Wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem. Kawałki łososia podawaj ułożone na talerzu. Obok w naczyniu postaw sałatkę ziemniaczaną. Smacznego!

Przyrządzisz dzięki produktom

Schab wieprzowy bez kości ekstra

1 kg

Łosoś norweski ze skórą

Boczek rolowany

Karol

Ziemniaki wczesne

1 kg

Ser Gorgonzola

100 g, dolce, pleśniowy, Temar

Pomidory suszone w oleju Vortumnus

220 g, Vortumnus

Groszek konserwowy Słoneczny Ogród

400 g

Kukurydza konserwowa Słoneczny Ogród

400 g

Sok/Nektar Tymbark

1 l, różne rodzaje, butelka PET, karton, MWS

Podobne przepisy