Gotuj z delikartą i oszczędzaj!

Dorsz w piernikowej panierce

50 min.
4 os.
480 kcal/ os.
ok. 5.90zł/ os.

Przyrządzisz dzięki produktom

Szynka wieprzowa bez kości

1 kg

Filet z dorsza czarnego

bez skóry

Cytryny

siatka/500 g

Kukurydza konserwowa Słoneczny Ogród

400 g

Groszek konserwowy Słoneczny Ogród

400 g

Ryż

4x100 g, Janex

Sok Cappy

1 l, jabłkowy, Coca-Cola

Składniki

  • filet z dorsza - 4 szt.
  • cytryna - 1 szt.
  • kukurydza konserwowa - 2 łyżki
  • groszek konserwowy - 2 łyżki
  • ryż - 300 g
  • seler - 1 szt.
  • rodzynki - 1 łyżka
  • jogurt grecki - 3 łyżki majonez - 2 łyżki
  • mąka pszenna - 4 łyżki
  • świeży koperek - 1 pęczek
  • drobno pokrojona natka pietruszki - 2 łyżki
  • pieprz czarny mielony - 1/2 łyżeczki
  • sól - 1 łyżeczka
  • przyprawa do ryby - 1 łyżeczka
  • czerstwy piernik - 200 g
  • jajko - 1 szt.
  • masło - 2 łyżki
  • por - 1 szt.
  • marchew - 1 szt.
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Rybę umyj i osusz. Dokładnie natrzyj z każdej strony solą, pieprzem i przyprawą do ryby. Skrop sokiem z cytryny.

2. Piernik pokrusz lub zetrzyj na tarce, tak aby wyglądał jak bułka tarta. Wymieszaj z natką pietruszki. Jajko roztrzep w głębokim talerzu.

3. Każdy filet obtocz w mące, następnie w roztrzepanym jajku, a na koniec w piernikowej panierce. Smaż na rozgrzanym maśle po 5 minut z każdej strony.

4. Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu. Pora, marchewkę i selera obierz i umyj. Pora pokrój w krążki. Marchewkę i selera zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Warzywa oraz kukurydzę i groszek wymieszaj. Rodzynki sparz wrzątkiem. Z jogurtu, majonezu, rodzynek i koperku zrób sos i dodaj do warzyw, wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dorsza podaj obok ryżu i sałatki. Udekoruj go cytryną i koperkiem. Smacznego!

Podobne przepisy