Fingers food czyli szybkie i smaczne przekąski na Sylwestrowe Party!

10 min
8 osób
28 - 200 kcal/os
0,9 - 3,5 zł/os

Składniki

  • <b><u>Sylwestrowe koreczki</u></b>
  • 1 opak. szparagów La Baron
  • 300 g szynki konserwowej
  • 300 g sera Edamskiego
  • 1 opak. oliwki Figaro
  • 1 opak. pumpernikla
  • <b><u>Śliwki zawijane w boczku wędzonym</u></b>
  • 200 g śliwek suszonych
  • 250 g boczku wędzonego pokrojonego w plastry
  • <b><u>Pasta z wędzonego łososia i sera koziego</u></b>
  • 100 g łososia wędzonego
  • 50 g suszonych pomidorów Ponti
  • 8 plastrów sera rolada kozia
  • 1 opak. macy/pumpernikla
  • 1 pęczek koperku
  • 1 awokado
  • 1 łyżka musztardy
  • pieprz cytrynowy do smaku
  • <b><u>Wykwintne ciasteczka z suszonymi pomidorami, oliwkami i pesto</u></b>
  • 1 opak. ciasta
  • francuskiego Frosta
  • 150 g sera Edamskiego 50 g suszonych pomidorów Ponti
  • 1 opak. pesto zielone Ponti 50 g oliwek Figaro
  • sól, pieprz do smaku
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

Sylwestrowe koreczki

1. Pumpernikiel, ser i szparagi pokrój w kostkę ok. 1 x 1 cm. Szynkę pokrój w długie paski o szerokości 1 cm. Nadziej na wykałaczkę pumpernikiel, następnie szynkę, ser, znowu szynkę, szparagi, szynkę, oliwkę, szynkę itd. Nakładaj składniki naprzemiennie z szynką, „owijając” je. Do dekoracji użyj papryczki chilli i ewentualnie awokado.

Śliwki zawijane w boczku wędzonym

2. Zawiń śliwki w boczek i przekłuj wykałaczką. Piecz w temperaturze 180 oC do zarumienienia

Pasta z wędzonego łososia i sera koziego

3. Łososia i suszone pomidory posiekaj, dodaj łyżeczkę musztardy i pieprz cytrynowy. Macę/pumpernikiel podziel na kawałki. Nałóż plaster sera koziego, pastę łososiową, plaster awokado. Udekoruj świeżym koperkiem.

Ciasteczka z suszonymi pomidorami, oliwkami i pesto

4. Ciasto francuskie pokrój na kwadraty 5 x 5 cm. Na środku posmaruj je pesto, dodaj skrojone suszone pomidory, starty żółty ser i oliwki, posyp solą i pieprzem. Piecz w temperaturze 200 oC przez około 15 minut.