Gotuj z delikartą i oszczędzaj!

Schab w sosie żurawinowym z kaszą i surówką

85 min.
4 os.
510 kcal/os.
ok 6.30 zł/os.

Przyrządzisz dzięki produktom

Papryka czerwona

1 kg

Rosół Winiary

120 g, drobiowy, wołowy, Nestle

Żurawina

100 g, Bakalland

Żurawina Twoja Delicja

220 g, niskosłodzona

Kasza gryczana

4x100 g, gryczana, gryczana biała, Melvit

Olej Oleo

0,9 l, ZT Kruszwica

Napój Pepsi, Mirinda, Mountain Dew, 7 Up

1 l, różne rodzaje, Frito-Lay

Schab wieprzowy bez kości ekstra

1 kg

Składniki

  • schab wieprzowy bez kości - 800 g
  • papryka czerwona - 1 szt.
  • konfitura żurawinowa
  • Twoja Delicja - 5 łyżek
  • kasza gryczana - 300 g
  • suszona żurawina - 50 g
  • olej - 4 łyżki
  • bulion z kostki - 1 szkl.
  • cykoria - 2 szt.
  • jabłko - 1 szt.
  • posiekana natka pietruszki - 2 łyżki
  • por (biała część) - 0,5 szt.
  • posiekany szczypiorek - 2 łyżki
  • cukier - 0,5 łyżeczki
  • oliwa z oliwek - 1 łyżka
  • sok z cytryny - 1 łyżka
  • sól - 1 łyżeczka
  • pieprz - 1 łyżeczka
  • wino czerwone wytrawne - 0,5 szkl.
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Mięso umyj i osusz. Podziel na kotlety o grubości ok. 1,5-2 cm. Lekko rozbij. Posyp solą i pieprzem.

2. a patelni rozgrzej olej. Obsmaż na nim mięso z obu stron. Przełóż mięso do garnka, zalej bulionem i duś pod przykryciem na wolnym ogniu około 30 minut. Po tym czasie dodaj wino, suszoną żurawinę i konfiturę. Gotuj całość bez przykrycia około 30 minut, aż mięso będzie miękkie, a sos odparuje.

3. Warzywa i jabłko umyj i osusz. Z cykorii zdejmij wierzchnie liście. Następnie zdejmij po 2 ładne, duże liście z każdej cykorii i odłoż je do dekoracji. Pozostałe części cykorii przekrój na połowy, wytnij z nich głąby, a następnie cienko pokrój. Dodaj drobno pokrojonego pora, pokrojoną w cienkie paseczki paprykę, obrane i starte na tarce o grubych oczkach jabłko oraz szczypiorek. Dopraw solą, cukrem i pieprzem, a następnie zalej oliwą wymieszaną z sokiem z cytryny. Dokładnie wymieszaj.

4. Kaszę ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Dodaj posiekaną natkę i wymieszaj dokładnie. Kawałki schabu podawaj polane sosem i ułożone obok kaszy. Surówkę włóż do odłożonych wcześniej liści cyrokii i w ten sposób ułóż na talerzu. Smacznego!

Podobne przepisy