Kanapki ze schabem i konfiturą

35 min.
4 os.
540 kcal/os.
ok. 5.30 zł/os.

Składniki

  • schab bez kości extra – 4 kotlety o grubości 2 cm (ok. 600 g)
  • marchew - 2 szt.
  • konfitura z truskawek i rabarbaru musztarda - 4 łyżki
  • korniszony - 1 słoik
  • jogurt naturalny - 3 łyżki
  • sałata lodowa - 1/2 szt.
  • oliwa z oliwek - 4 łyżki
  • kromki ulubionego chleba – 8 szt.
  • posiekana natka pietruszki - 2 łyżki
  • cukier - 1/4
  • łyżki sól - 1/2 łyżeczki
  • pieprz - 1/2 łyżeczki
  • pergamin
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Mięso umyj i osusz. Lekko rozbij tłuczkiem. Oprósz solą i pieprzem.

2. Sałatę lodową porwij na drobne kawałki. Marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Korniszony pokrój w drobne paski. Dodaj 2 łyżki oliwy, jogurt i pietruszkę. Wsyp 1/2 łyżeczki soli i odrobinę pieprzu. Wymieszaj. W razie konieczności dodaj cukier.

3. Kotlety smaż na dobrze rozgrzanej patelni po 5-7 minut z każdej strony. Przełóż na pergamin, aby odsączyć je z tłuszczu. Następnie pokrój w ukośne paski o grubości ok. 0,5 cm.

4. 4 kromki chleba posmaruj konfiturą, a pozostałe 4 musztardą. Na kromkach posmarowanych konfiturą ułóż pokrojone kotlety, następnie wcześniej przygotowaną sałatkę i przykryj pozostałymi kromkami. Kanapki podawaj od razu po przygotowaniu. Smacznego!

Podobne przepisy