Wieprzowa lasagne'a

60 min.
4 os.
540 kcal/os.
ok. 9.20 zł/os.

Składniki

  • szynka wieprzowa bez kości (zmielona w Delikatesach Centrum) – 600 g
  • marchew - 2 szt.
  • makaron lasagne - 1 opak.
  • mozzarella - 200 g
  • krojone pomidory lub sos
  • pomidorowy – 1 opak.
  • mąka - 2 łyżki
  • pomidorki koktajlowe
  • do dekoracji – kilka sztuk
  • parmezan do starcia - 100 g
  • posiekana świeża szałwia - 1 łyżka
  • czosnek - 6 ząbków
  • zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
  • świeży szpinak lub mrożone liście - 500 g
  • masło - 2 łyżki
  • mleko - 2 szkl.
  • olej - 6 łyżek
  • biały pieprz mielony - 1/2 łyżeczki
  • gałka muszkatołowa mielona - 1/2 łyżeczki
  • sól - 1 łyżka
  • pieprz - 1 łyżka
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. 3 ząbki czosnku obierz i drobno posiekaj. Na 3 łyżkach oleju podsmaż delikatnie czosnek, a następnie mięso. Do mięsa dodaj startą marchew, obrane i pokrojone pomidory lub sos pomidorowy. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj roztarte zioła prowansalskie i świeżą szałwię i gotuj razem ok. 10 minut. Odstaw.

2. Pozostałe 3 ząbki czosnku obierz i drobno posiekaj. Na drugiej patelni rozgrzej pozostały olej. Podsmaż na nim delikatnie czosnek, a następnie dołóż liście szpinaku. Dopraw solą i pieprzem, podsmażaj razem, aż liście zredukują swoją objętość. Odstaw.

3. W garnku zagotuj osoloną wodę z dodatkiem oleju i ugotuj makaron al dente, tak żeby się nie posklejał. Przygotuj sos beszamelowy. W garnku powoli rozpuść masło. Gdy się rozpuści, rozsyp na nim mąkę i dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą. Gdy powstanie jednolita masa, zacznij powoli wlewać mleko, cały czas energicznie mieszając i podgrzewając na małym ogniu. Gdy sos uzyska konsystencję gęstej śmietany, dopraw solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową. Zagotuj i zdejmij z ognia.

4. Rozgrzej piekarnik do 170°C. Na dnie formy do pieczenia ułóż warstwę makaronu, na niej rozsmaruj część sosu, a następnie ułóż warstwę z połowy mięsa, posyp serem mozzarella. Na mięsie ponownie ułóż makaron, posmaruj sosem beszamelowym i ułóż warstwę z połowy szpinaku. Ułóż 2 kolejne takie same warstwy. Na wierzch połóż makaron, zalej resztą sosu beszamelowego i posyp startym parmezanem. Wstaw do piekarnika na ok. 30 minut. Przed podaniem pokrój lasagne na kwadraty. Ułóż na talerzu. Smacznego!

Przyrządzisz dzięki produktom

Szynka wieprzowa ekstra bez kości

1 kg

Marchew

1 kg

Ser Mozzarella

125 g, Lactalis

Pomidory krojone

390 g, różne rodzaje, Podravka

Makaron Lubella

500 g, lasagne, Lubella

Mąka Basia

1 kg, różne rodzaje, GoodMills

Napój Orangina

1,4 l, pomarańczowy, czerwona pomarańcza, Orangina Schweppes

Podobne przepisy