Gotuj z delikartą i oszczędzaj!

Schab zapiekany z warzywami i frytkami

95 min.
4 os.
570 kcal/os.
ok 7.80 zł/os.

Przyrządzisz dzięki produktom

Schab wieprzowy bez kości ekstra

1 kg

Czosnek

siatka/3 szt.

Frytki Aviko

750 g, różne rodzaje, Aviko

Majonez Winary

400 ml, dekoracyjny, Nestle

Jogurt Bakoma

150 g, naturalny, Bakoma

Napój Caprio

2 l, różne rodzaje, MWS

Składniki

  • schab bez kości - 800 g
  • czosnek - 8 ząbków
  • frytki mrożone - 1 opak.
  • majonez - 6 łyżek
  • jogurt - 3 łyżki
  • pomidory suszone - 6 szt.
  • olej - 6 łyżeczek
  • marchew - 2 szt.
  • cebula szalotka - 4 szt.
  • pietruszka - 2 szt.
  • seler - 1 szt.
  • suszona żurawina - 2 łyżki
  • ketchup - 3 łyżki
  • posiekany koperek - 1 łyżka
  • posiekany szczypiorek - 1 łyżka
  • sól - 1 łyżeczka
  • pieprz czarny mielony - 1 łyżeczka
  • papryka słodka - 1 łyżeczka
  • papryka ostra - 1 łyżeczka
  • wino białe - 1/2 szkl.
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Mięso umyj i osusz, a następnie pokrój w plastry. Lekko rozbij. Oprósz solą, pieprzem oraz obiema paprykami.

2. Marchew, pietruszkę i seler obierz, umyj i pokrój w słupki. Cebulę i 6 ząbków czosnku obierz i przekrój na kilka części.

3. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Obsmaż na nim mięso z obu stron. Następnie przełóż do naczynia żaroodpornego. Obłóż je pokrojonymi warzywami, suszonymi pomidorami i żurawiną. Podlej całość winem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 °C. Piecz około 60 minut, co jakiś czas polewając mięso tworzącym się sosem.

4. Frytki upiecz według przepisu na opakowaniu. Zrób sosy. Pierwszy sos: 3 łyżki majonezu wymieszaj z 3 łyżkami ketchupu. Drugi sos: 3 łyżki majonezu wymieszaj z 2 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę, koperkiem, szczypiorkiem i jogurtem. Schab podawaj na talerzu z frytkami i warzywami, a w osobnych miseczkach sosy. Smaczego!

Podobne przepisy