Gotuj z delikartą i oszczędzaj!

Karkówka zapiekana z warzywami i boczkiem

100min.
4 os.
560kcal/os.
ok.6.60zł/os.

Przyrządzisz dzięki produktom

Karkówka wieprzowa bez kości

1 kg

Boczek wędzony surowy, Boczek extra

Karol

Marchew

1 kg

Czosnek

1 opak./3 szt.

Bułka tarta

400 g, Krawpak

Olej Oleo

0,9 l, ZT Kruszwica

Herbata mrożona Fuze Tea

500 ml, różne rodzaje, Coca-Cola

Składniki

  • karkówka wieprzowa bez kości - 800 g
  • boczek wędzony - 200 g
  • bułka tarta - 2 łyżki
  • czosnek - 4 ząbki
  • marchew - 2 szt.
  • olej - 6 łyżek
  • majeranek - 1 łyżka
  • kminek mielony - 1/2 łyżeczki
  • musztarda - 4 łyżki
  • mąka pszenna - 1/2 szkl.
  • ziemniaki - 4 szt.
  • szalotka - 4 szt.
  • seler - 1 szt.
  • papryka żółta - 1 szt.
  • bulion z kostki - 1 szkl.
  • natka pietruszki - 5-6 gałązek
  • sól - 1 łyżka
  • pieprz - 1 łyżka
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Mięso umyj i osusz. Sól, pieprz, majeranek, kminek, drobno posiekany czosnek oraz musztardę wymieszaj i natrzyj nimi karkówkę. Odstaw na kilka godzin do lodówki.

2. Pokrój mięso w plastry ok. 1-1,5 cm grubości. Obtocz w mące i obsmaż na rozgrzanym oleju z obu stron. Przełóż do naczynia żaroodpornego.

3. Marchew, ziemniaki i selera umyj i pokrój w plastry. Cebule obierz i pokrój w piórka. Paprykę umyj, oczyść z gniazda nasiennego i pokrój w paski. Warzywami obłóż mięso.

4. Boczek pokrój w drobne paseczki i ułóż na warzywach. Zalej bulionem. Przykryj naczynie i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 60 minut. Po tym czasie odkryj, posyp bułką tartą i podpiecz jeszcze 10 minut, tak aby boczek się zrumienił. Mięso podawaj ułożone na warzywach. Przed podaniem udekoruj natką pietruszki. Smacznego!

Podobne przepisy