Grillowana karkówka z frytkami i buraczkami

65 min.
4 os.
570 kcal/os.
ok.5.80zł/os.

Składniki

  • karkówka wieprzowa bez kości - 600 g
  • frytki mrożone - 1 opak.
  • majonez - 4 łyżki
  • suszony pomidor - 2 szt.
  • buraczki tarte - 1 opak.
  • jogurt grecki - 4 łyżki
  • przyprawa do karkówki - 1 opak.
  • olej - 4 łyżki
  • czosnek - 4 ząbki
  • musztarda - 2 łyżki
  • miód - 1 łyżka
  • masło - 2 łyżki
  • cebula - 1 szt.
  • posiekany szczypiorek - 1 łyżka
  • sól - 1/2 łyżeczki
  • pieprz - 1/2 łyżeczki
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Mięso oczyść, umyj i osusz. Podziel na 4 plastry.

2. Z przyprawy do karkówki, oleju, drobno posiekanych 2 ząbków czosnku, musztardy i miodu przygotuj marynatę, a następnie obtocz w niej mięso i odstaw do lodów.

3. Frytki przygotuj według przepisu na opakowaniu. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Masło rozpuść na patelni i zeszklij na nim cebulę. Dodaj buraczki zasmażane i razem podsmaż. Dopraw do smaku solą i pieprzem

4. Karkówkę usmaż na patelni grillowej z każdej strony po kilka minut, aż będzie miękka. Z majonezu, jogurtu, 2 posiekanych ząbków czosnku, drobno pokrojonych pomidorów suszonych i szczypiorku przygotuj sos. Dopraw do smaku solą i pieprzem.Karkówkę podawaj bezpośrednio po przygotowaniu z frytkami i buraczkami. Obok w naczyniu podaj sos. Smacznego!

Podobne przepisy