Gotuj z delikartą i oszczędzaj!

Ćwiartki z kurczaka zawijane w boczku

25 min.
4/os.
480 kcal/os.
7.20 zł/os.

Przyrządzisz dzięki produktom

Ćwiartka z kurczaka

Papryka czerwona

Pomarańcze

1 kg, siatka

Oliwki Beach Flower

140 g, różne rodzaje, Vog

Kasza gryczana

4 x 100 g, Sarita

Przyprawa Knorr

75 g, do mięs, Unilever

Przyprawa Prymat

8 g, majeranek , Prymat

Składniki

  • ćwiartki z kurczaka - 4 szt.
  • pomarańcza - 1 szt.
  • oliwki zielone - 200 g
  • przyprawa Knorr do mięs - 1 łyżeczka
  • papryka czerwona - 1 szt.
  • kasza gryczana - 200 g
  • majeranek - 1 łyżeczka
  • pieczarki - 200 g
  • cebula - 2 szt.
  • papryka słodka - 1 łyżeczka
  • olej - 5 łyżek
  • jarmuż - 1 opak.
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • marchewka - 5 szt.
  • boczek w plastrach - 200 g
  • sól, pieprz
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Ćwiartki z kurczaka umyj i natrzyj przyprawami i olejem. Wyciśnij sok z pomarańczy, a skórkę pokrój w cienkie paski. Mięso polej sokiem i oprósz skórką. Tak przygotowanego kurczaka owiń boczkiem i włóż na blaszkę do rozgrzanego do 1800 C piekarnika.

2. Po 15 minutach do piekącego się mięsa dodaj pokrojone w drobne paski paprykę, cebulę i pieczarki. Piecz kolejne 25 minut w 170 stopniach.

3. Jarmuż gotuj przez 5 minut w osolonej wodzie. W międzyczasie ugotuj kaszę gryczaną zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.

4. Pokrój i ugotuj marchewkę. Kiedy będzie miękka, odcedź ją i ugnieć na purée. Dodaj oliwki i wymieszaj składniki. Ćwiartki z kurczaka wyłóż na talerz, obok ułóż warzywa i jarmuż. Dodaj kaszę oraz purée marchewkowe. Do dekoracji użyj posiekanej natki pietruszki. Smacznego!

Podobne przepisy