Gotuj z delikartą i oszczędzaj!

Indyk w chrupiącej panierce z sosem brzoskwiniowym

40 min.
4 os.
520 kcal/os.
6,80 zł/os.

Przyrządzisz dzięki produktom

Brokuł

1 szt.

Płatki Funny Morning

425 g, kukurydziane

Brzoskwinie w puszce

820 g, połówki owoców, Levant Foods

Mleko Mleczna Zagroda

1 l, 1,5%, karton

Ryż Sarita

1 kg, biały, długoziarnisty

Napój Pepsi, Mirinda, Mountain Dew, 7 Up

1 l, różne rodzaje, Frito-Lay

Filet z piersi indyka

1 kg

Składniki

  • filet z piersi indyka - 500 g
  • płatki kukurydziane - 2 szklanki
  • brzoskwinie - 1 opak.
  • ryż - 1,5 szklanki
  • mleko - 1 szklanka
  • brokuł - 1/2 szt.
  • jajko - 1 szt.
  • przyprawa do indyka - 1/2 łyżeczki
  • świeży korzeń imbiru (ok. 3 cm) - 1 szt.
  • mąka - 1 szklanka
  • marchewka - 4 szt.
  • płatki migdałowe - 1 opak.
  • masło - 2 łyżki
  • olej - 1/2 szklanki
  • sól - 1/2 łyżeczki
  • pieprz - 1/2 łyżeczki
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Mięso umyj, osusz i podziel na porcje. Obsyp solą, pieprzem i przyprawą do indyka.

2. Zanurz kawałki indyka w mleku i obtocz je w mące, a następnie w roztrzepanym jajku i pokruszonych płatkach kukurydzianych.

3. Na patelni rozgrzej olej i smaż opanierowane kotlety po kilka minut z każdej strony.

4. Ryż przygotuj według przepisu na opakowaniu.Brokuł i marchewkę umyj, podziel na cząstki i ugotuj w osolonym wrzątku. Odcedź, polej roztopionym masłem i posyp płatkami migdałowymi. Zmiksuj brzoskwiniez puszki i dodaj do nich starty korzeń imbiru. Kotlety podawaj na talerzu, obok ułóż ryż i brokuły. Polej mięso sosem brzoskwiniowym. Smacznego!

Podobne przepisy