Gotuj z delikartą i oszczędzaj!

Saltimbocca z indyka z dyniowym purée i polentą z kaszy manny

100 min.
4 os.
500 kcal/os.
7,70 zł/os.

Przyrządzisz dzięki produktom

Filet z piersi indyka

1 kg

Por

1 kg

Szynka prosciutto serrano

80 g, Bell Polska

Ser Gouda Mleczna Zagroda

150 g

Jogurt Naturalny Mleczna Zagroda

180 g

Kasza manna

400 g, Melvit

Napój Lipton Ice Tea

1,5 l, różne rodzaje, Frito-Lay

Składniki

  • filet z indyka – 600 g (4 kotlety)
  • por - 2 szt.
  • jogurt naturalny - 4 łyżki
  • szynka długo dojrzewająca - 4 plastry
  • ser żółty - 4 plastry
  • kasza manna - 1 szklanka
  • świeża szałwia lub rozmaryn – 16 listków
  • świeża bazylia - 16 listków
  • czosnek - 4 ząbki
  • olej - 8 łyżek
  • dynia - 1 kg
  • przyprawa do indyka - 1/2 łyżki
  • posiekany koperek - 3 łyżki
  • posiekana natka pietruszki - 2 łyżki
  • starty parmezan - 3 łyżki
  • masło - 2 łyżki
  • rzodkiewka - 1 pęczek
  • sól - 1,5 łyżki
  • pieprz - 1 łyżka
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Mięso umyj i osusz. Oprósz solą, pieprzem i przyprawą do indyka. Na każdym kawałku ułóż po kilka plasterków cienko pokrojonego czosnku i po 4 listki bazylii i szałwii (lub rozmarynu). Przykryj plastrem szynki i zepnijwykałaczką. Odstaw na 30 min.

2. Dynię pokrój razem ze skórką na mniejsze kawałki, usuń pestki, ułóż na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz ok. 45 minut. Za pomocą łyżki wyjmij upieczony miąższ ze skórki, dodaj 2 ząbki drobno posiekanego czosnku i zmiksuj na gładkie purée. Dopraw solą i pieprzem.

3. Na rozgrzanym na patelni oleju ułóż indyka szynką do dołu. Smaż chwilę, a następnie przerzuć na drugą stronę. Gotowe mięso wyjmij na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i usuń z niego wykałaczki. Przykryj plastrami sera i wstaw na 5 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.

4. Przygotuj polentę: kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu, po czym dodaj sól, masło, starty ser,2 łyżki koperku i pietruszkę. Całość wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. Białą i jasnozieloną część pora pokrój w kółka, a rzodkiewkę w plasterki. Dodaj jogurt naturalny, łyżkę koperku, sól i pieprz do smaku. Kotlety podawaj na talerzu z przygotowaną polentą i purée z dyni, a surówkę w miseczce obok. Smacznego!

Podobne przepisy