Gotuj z delikartą i oszczędzaj!

Rolada z indyka w cieście

60 min.
4 porcje
520 kcal/porcja
ok. 8.10/ porcja

Przyrządzisz dzięki produktom

Filet z piersi indyka

Marchew

Pietruszka

Cebula żółta

Kasza gryczana

premium, Melvit, 4x100 g

Śmietanka Łaciata

30%, Mlekpol, 500 ml

Jaja z wolnego wybiegu

wielkość L, Twoja Delicja, 6 sztuk

Przyprawa Kamis

kurkuma, 15-20 g

Przyprawa Kamis

pieprz młotkowany z kolendrą, 15-20 g

Składniki

  • filet z piersi indyka - 1 kg
  • kasza gryczana - 250 g
  • marchewka - 4 szt.
  • pietruszka - 2 szt.
  • jaja - 3 szt.
  • śmietanka 30% - 200 ml
  • kurkuma - 2 łyżki
  • pieprz młotkowany z kolendrą
  • cebula - 2 szt.
  • masło - 50 g
  • mleko - 150 ml
  • mąka - 200 g
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • olej - 200 ml
  • sól
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Umyj i osusz filet z indyka, następnie rozklep na duży płat o grubości 0,5 cm. Następnie przygotuj ciasto: wymieszaj jajka z mlekiem i mąką, 2 łyżkami kurkumy, dopraw solą.

2. Marchewkę i korzeń pietruszki pokrój w cienkie paski i wymieszaj z posiekaną natką pietruszki. Dodaj sól i pieprz młotkowany z kolendrą. Składniki ułóż na rozklepanym filecie i zawiń w roladę.

3. Ugotuj kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Posiekaj drobno cebulę, a następnie przesmaż na maśle i wymieszaj z kaszą.

4. Pokrój roladę na kawałki o grubości 2 cm, obtocz w cieście i smaż na patelni do zrumienienia na średnim ogniu. Do garnuszka wlej śmietanę, dopraw pieprzem i solą. Gotuj przez ok. 5 minut, aż sos zgęstnieje. Na talerz nałóż kaszę gryczaną, obok kawałek usmażonego indyka w cieście oraz sos. Smacznego!

Podobne przepisy