Gotuj z delikartą i oszczędzaj!

Duszona szynka z sosem pieczarkowym, cieciorką i sałatką

80 min.
4 os.
540 kcal/ os.
ok. 8.50 zł/os.

Przyrządzisz dzięki produktom

Szynka wieprzowa bez kości

1 kg

Pieczarki

1 kg

Śmietanka Primo

200 g, 30%, Zott

Buraczki całe

370 ml, Rolnik

Mąka Tortowa Sarita

1 kg, typ 450

Cieciorka gotowana na parze

310 g, Bonduelle

Napój Nappi

1,5 l, różne rodzaje

Składniki

  • szynka wieprzowa bez kości – ok. 600 g
  • słoik całych buraczków - 1 opak.
  • mąka - 3 łyżki
  • śmietana kremówka - 150 ml
  • puszka cieciorki - 1 szt.
  • ząbek czosnku - 4 szt.
  • świeże pieczarki - 500 g
  • cebula - 3 szt.
  • olej - 8 łyżek
  • ogórki kiszone - 5 szt.
  • cukier - 1/2 łyżeczki
  • masło - 2 łyżki
  • posiekany świeży koperek - 2 łyżki
  • sól - 1/2 łyżki
  • pieprz - 1/2 łyżki
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Mięso umyj i osusz. Pokrój na plastry o grubości ok. 1 cm. Lekko rozbij tłuczkiem. Oprósz solą, pieprzem, natrzyj 2 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. Odstaw do lodówki na ok. godzinę.

2. Na patelni rozgrzej 4 łyżki oleju i obsmaż na nim mięso obtoczone w mące. Zalej wodą i duś ok. 20 minut.

3. Pieczarki oczyść i szybko opłucz, aby nie nasiąkły wodą. Pokrój w plasterki. 2 cebule pokrój w piórka. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, podsmaż na nim cebulę, a następnie dodaj pieczarki. Dopraw do smaku solą i pieprzem i duś ok. 10 minut. Na koniec dodaj śmietankę i razem duś ok. 10 minut.

4. Na patelni rozgrzej masło, podsmaż na nim posiekane 2 ząbki czosnku. Dodaj cieciorkę z puszki odsączoną z zalewy. Podsmaż wszystko razem. Na koniec dodaj łyżkę posiekanego koperku. Ogórki kiszone, cebulę i odsączone z zalewy buraczki pokrój w plasterki. Dopraw cukrem i szczyptą pieprzu. Zalej 2 łyżkami oleju. Posyp posiekanym koperkiem. Szynkę podawaj polaną sosem, obok cieciorki i sałatki. Smacznego!

Podobne przepisy