Gotuj z delikartą i oszczędzaj!

Kurczak z makaronem, szpinakiem i pomidorami

30 min.
4 os.
520 kcal/ os.
ok. 7 zł/os.

Przyrządzisz dzięki produktom

Pomidorki cherry

250 g, 9,56 zł/kg

Ser Corregio President

100 g, 42,90 zł/kg, tarty, Lactalis

Makaron

400 g, 5,98 zł/kg, różne rodzaje, Goliard

Śmietanka Primo

200 g, 10,90 zł/kg, 30%, Zott

Napój Hoop

2 l, 1,28 zł/l, różne rodzaje, Hoop

Filet z kurczaka podwójny

1 kg

Składniki

  • podwójny filet z kurczaka - 2 szt.
  • tarty ser corregio – 40 g
  • makaron penne - 1 opak.
  • pomidorki koktajlowe - 250 g
  • śmietanka kremówka 30% - 150 ml
  • ząbek czosnku - 3 szt.
  • świeże liście szpinaku - 500 g
  • oliwa z oliwek - 6 łyżek
  • sól - 1/2 łyżeczki
  • pieprz - 1/2 łyżeczki
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę. Dopraw solą i pieprzem.

2. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy z oliwek i umieść na niej mięso. Smaż do momentu, gdy kurczak uzyska złoty kolor. Następnie zdejmij z ognia i przełóż do miski.

3. Na czystej patelni rozgrzej pozostałą oliwę. Delikatnie podsmażaj posiekany czosnek i umyty szpinak. Dodaj pomidorki przekrojone na pół i smaż całość przez dwie minuty, ciągle mieszając. Ugotuj makaron w osolonej wodzie.

4. Do szpinaku dodaj śmietanę i kurczaka. Gotuj sos przez kilka minut. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Makaron z kurczakiem i sosem podawaj w głębokim talerzu. Posyp startym parmezanem. Smacznego!

Podobne przepisy