Gotuj z delikartą i oszczędzaj!

Szynka wieprzowa w sosie żurawinowo-ogórkowym

65 min.
4 os.
510 kcal/ os.
ok.3.20zł/ os.

Przyrządzisz dzięki produktom

Żurawina

suszona, cięta, Makar

Surówka

różne rodzaje, Grześkowiak

Rosół Winiary

60 g, drobiowy, wołowy, Nestle

Ogórki Słoneczny Ogród

900 ml

Olej słonecznikowy Kropla Słońca

1 l

Napój Sprite, Coca-Cola, Fanta, Tonic, Kinley

1 l

Szynka wieprzowa bez kości

1 kg

Składniki

  • szynka wieprzowa - 800 g (4 kotlety po ok. 200 g)
  • żurawina suszona - 2 łyżki
  • gotowa surówka - 400 g
  • ogórki konserwowe – 2-3 szt.
  • bulion z kostki - 1 szkl.
  • mąka tortowa - 1 łyżka
  • ziemniaki - 800 g
  • posiekany koperek - 2 łyżki
  • sól - 1 łyżeczka
  • olej - 4 łyżki
  • cebula - 2 szt.
  • pieprz - 1/2 łyżeczki
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Mięso umyj i osusz. Lekko rozbij. Posól i popieprz z każdej strony. Obtocz w mące.

2. Podsmaż je na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Zdejmij z patelni. Cebulę obierz i pokrój w piórka, ogórka pokrój w drobne paseczki.

3. Cebulę zeszklij na tym samym oleju, na którym smażyło się mięso, dodaj ogórki i żurawinę. Zalej wszystko bulionem, dołóż mięso i duś razem ok. 30 minut.

4. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Lekko rozbij. Szynkę podawaj polaną sosem, z położonymi obok surówką oraz ziemniakami z koperkiem. Smacznego!

Podobne przepisy