Gotuj z delikartą i oszczędzaj!

Drobiowe kieszonki z jarmużem, serem i suszonym pomidorem

75 min.
4 os.
550 kcal/os.
7.80 zł/os.

Przyrządzisz dzięki produktom

Ćwiartka z kurczaka

Rzodkiewka

Ziemniaki wczesne

Ser z niebieską pleśnią

37,90 zł/kg, Euroser

Szynka Abraham

80 g, 81,13 zł/kg, peosciutto crudo, serrano, Bell

Śmietana Mleczna Zagroda

330 g, 5,12 zł/kg, 12 %

Żurawina suszona Kresto

200 g, 29,95 zł/kg, Vog

Pomidory suszone Twoja Delicja

314 ml, 19,08 zł/l

Składniki

  • ćwiartki z kurczaka - 4 szt.
  • pomidory suszone - 1 słoik
  • szynka prosciutto - 80 g
  • śmietana - 1 opak.
  • dowolny ser pleśniowy - ok. 200 g
  • żurawina suszona - 100 g
  • rzodkiewka - 1 pęczek
  • młode ziemniaki - 1 kg
  • ogórek zielony długi - 2 szt.
  • jarmuż - 1 garść
  • olej - 3 łyżki
  • posiekany koperek - 1 łyżka
  • pokrojony szczypiorek - 1 łyżka
  • sól - 1 łyżeczka
  • pieprz - 1 łyżeczka
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Mięso opłucz, osusz, a następnie usuń z niego kości. W przygotowanych w ten sposób ćwiartkach utwórz kieszonki na farsz. Dopraw solą, pieprzem i natrzyj olejem.

2. W kieszonki włóż blanszowane (wrzucone na 15 sekund do wrzątku) liście jarmużu, starty lub pokruszony ser oraz suszoną żurawinę i pomidora. Zepnij wykałaczkami.

3. Ćwiartki wypełnione farszem ułóż w żaroodpornym naczyniu. Na każdej umieść plastry szynki tak, aby na siebie zachodziły i zawiń je pod spód kieszonki. Podlej 1/4 szklanki wody. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piecz około 40 minut, co jakiś czas polewając kieszonki sosem z naczynia.

4. Ugotuj młode ziemniaki. Rzodkiewkę i obrane ogórki pokrój w cienkie plasterki. Dodaj sól i pieprz do smaku. Wymieszaj ze śmietaną i szczypiorkiem. Ułóż na talerzach kieszonki, wcześniej wyjmując z nich wykałaczki. Podawaj z ziemniakami posypanymi koperkiem i mizerią z rzodkiewką. Smacznego!

Podobne przepisy