Gotuj z delikartą i oszczędzaj!

Egzotyczne ćwiartki z kurczaka

45 min.
4 os.
430 kcal/os.
6.20 zł/os.

Przyrządzisz dzięki produktom

Ćwiartka z kurczaka

Papryka żółta

Czerwona Cebula

Fix do potraw chińskich Knorr

39 g, 58,72 zł/kg, Unilever

Ryż Melvit

4x100 g, 5,98 zł/kg, premium, parboiled, Melvit

Papryka konserwowa

680 g, 5,87 zł/kg, Dawtona

Olej Wielkopolski

1 l, rzepakowy, Princes Polska

Składniki

  • ćwiartki z kurczaka - 4 szt.
  • fix do potraw chińskich - 1 opak.
  • papryka żółta - 1 szt.
  • cebula czerwona - 2 szt.
  • olej - 3 łyżki
  • papryka czerwona konserwowa - 1 opak.
  • szczypior - 1 pęczek
  • czosnek - 3 ząbki
  • czarnuszka - 2 łyżki
  • marchewka - 1 szt.
  • mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • biały ryż - 300 g
  • sól, pieprz
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Umyte mięso oprósz mąką i podsmażaj na oleju do uzyskania rumianego koloru.

2. Marchewkę i paprykę pokrój w cienkie słupki, cebulę w piórka, a czosnek i szczypior posiekaj. Smaż chwilę na patelni.

3. Fix do potraw chińskich wymieszaj z wodą, dodaj do mięsa i gotuj przez 20 minut. Następnie dorzuć posiekane warzywa.

4. Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przypraw go czarnuszką i szczypiorkiem. Na talerzu uformuj z niego kopczyk (brzegi i dno kubka posmaruj oliwą lub olejem, włóż ryż, dociśnij do brzegów i, lekko potrząsając, wysuń go na talerz), obok ułóż mięso i warzywa. Smacznego!

Podobne przepisy