Szaszłyki z kurczaka z dipem i sałatką

35 min.
4 os.
490 kcal
ok. 6.90 zł

Składniki

  • podwójny filet z kurczaka - 2 szt.
  • marchew - 1 szt.
  • boczek - 150 g
  • przyprawa do grilla - 2 łyżki
  • jogurt grecki - 300 g
  • przyprawa curry - 1 łyżka
  • papryka, różne kolory - 3 szt.
  • olej - 6 łyżek
  • piwo - 1 szt.
  • główka młodej kapusty - 1/2 szt.
  • cebula dymka ze szczypiorem - 1 pęczek
  • sól - 1/2 łyżki
  • pieprz - 1/2 łyżki
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Filet z piersi kurczaka umyj i osusz. Pokrój w kostkę o grubości 2-3 cm. Skrop olejem i natrzyj przyprawą do grilla.

2. Od dymki odkrój cebulę i pokrój ją w krążki lub w cząstki, paprykę w kostkę, a boczek w plastry. Nadziewaj mięso na patyczki do szaszłyków na przemian z kolorową papryką, boczkiem i cebulą.

3. Szaszłyki grilluj, od czasu do czasu polewając piwem. Wymieszaj 4 łyżki jogurtu greckiego z pokrojoną w drobną kostkę pozostałą papryką, częścią posiekanego szczypioru, przyprawą curry oraz solą i pieprzem.

4. Kapustę pokrój w kostkę, marchewkę umyj i zetrzyj obieraczką na plastry. Pokrojone warzywa włóż do szklanego naczynia. Pozostałą część jogurtu greckiego połącz z sokiem z cytryny, dodaj posiekany czosnek, sól i pieprz, a następnie wymieszaj. Zalej warzywa sosem i posyp pozostałym szczypiorkiem. Szaszłyki wyłóż na talerz, podawaj z dipem i sałatką. Smacznego!

Przyrządzisz dzięki produktom

Marchew wczesna

Boczek extra

18,90 zł/kg, Karol

Jogurt Grecki

180 g, 9,17 zł/kg, Bakoma

Przyprawa

20-25 g, 39,60-49,50 zł/kg, różne rodzaje, Prymat

Przyprawa Grill

20 g, 49,50 zł/kg, różne rodzaje, Prymat

Napój Tymbark Owoce Świata

1 l, różne rodzaje, MWS

Filet z piersi kurczaka podwójny

Podobne przepisy