Gotuj z delikartą i oszczędzaj!

Kurczak w sosie pomarańczowo-śmietanowym z czekoladowym makaronem

50 min.
4 os.
510 kcal/ os.
ok. 6.90 zł/ os.

Przyrządzisz dzięki produktom

Filet z kurczaka podwójny

1 kg

Pomarańcze

1 kg

Rosół Winiary

120 g, drobiowy, wołowy, Nestle

Śmietanka Primo

200 g, 36 %, Zott

Makaron Lubella

400 g, różne rodzaje, Lubella

Konfitura Twoja Delicja

230 g, ekstra pomarańczowa

Sok Cappy

1 l, jabłkowy, Coca-Cola

Składniki

  • podwójny filet z kurczaka - 1 szt.
  • pomarańcza - 3 szt.
  • bulion drobiowy z kostki - 2⁄3 szkl.
  • konfitura pomarańczowa – 2 łyżki
  • makaron czekoladowy - 1 opak.
  • słodka śmietanka 30% lub 36% - 2⁄3 szkl.
  • mały brokuł - 1 szt.
  • cebula - 1 szt.
  • masło - 2 łyżki
  • sól - 1/2 łyżeczki
  • pieprz - 1/2 łyżeczki
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Mięso oczyść, umyj i osusz. Pokrój w kostkę, obsyp solą i pieprzem. Każdą cząstkę pomarańczy dokładnie obierz z białej błony. Brokuła umyj i podziel na różyczki. Cebulę pokrój w piórka.

2. Mięso podsmaż na maśle, następnie dodaj cebulę i różyczki brokuła. Razem podsmażaj ok. 3 minut. Zalej wszystko bulionem. Dodaj konfiturę i duś pod przykryciem ok. 5 minut.

3. Do mięsa z brokułem dolej śmietankę i duś bez przykrycia ok. 5 minut. Na samym końcu dodaj cząstki pomarańczy i gotuj wszystko 2 minuty, delikatnie mieszając, tak aby cząstki pomarańczy się nie rozpadły.

4. Makaron czekoladowy ugotuj według przepisu na opakowaniu. Polej sosem z kurczakiem, warzywami, owocami i podawaj w głębokim talerzu. Smacznego!

Podobne przepisy