Gotuj z delikartą i oszczędzaj!

Kiełbasa z grilla nadziewana cebulą

50 min.
4 os.
490 kcal/os.
ok 6.50 zł/os.

Przyrządzisz dzięki produktom

Cebula

1 kg

Ogórki kiszone

400 g, Kilian

Twaróg Mleczna Zagroda

półtłusty, klienk

Chleb tostowy

500 g, pszenny, Dan Cake

Majonez Winiary

350 ml, dekoracyjny, Nestle

Napój Żywiec Zdrój

1,5 l, różne rodzaje, niegazowany, Żywiec Zdrój

Kiełbasa śląska

14,90 zł/kg

Składniki

  • kiełbasa - 4 szt. (ok. 800 g)
  • mała cebula biała - 2 szt.
  • przyprawa curry - 1 łyżka
  • kromki pieczywa np. tostowego - 8 szt.
  • majonez - 100 ml
  • ananas z puszki - 4 plastry
  • czosnek - 1 ząbek
  • imbir - 0,5 łyżeczki
  • chili - 0,5 łyżeczki
  • posiekana kolendra - 3 łyżki
  • ziemniaki ugotowane w mundurkach - 6 szt.
  • ogórek kiszony - 3 szt.
  • twaróg - 200 g
  • jogurt naturalny - 200 ml
  • posiekany koperek - 2 łyżki
  • sól - 0,5 łyżeczki
  • pieprz - 0,5 łyżeczki
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Dwie białe cebule obierz i pokrój w półksiężyce. Kawałki kiełbasy ponacinaj w odstępach ok. 1 cm.

2. W nacięcia w kiełbasie powkładaj półksiężyce cebuli. Posyp każdy kawałek kiełbasy przyprawą curry. Piecz ok. 20 minut na rozgrzanym grillu.

3. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Ogórki kiszone pokrój w plastry. Twaróg rozdrobnij widelcem i delikatnie wymieszaj z ziemniakami i ogórkami. Zalej sałatkę jogurtem, posyp szczypiorkiem i koperkiem.

4. Plastry ananasa pokrój na drobne kawałki. Czosnek posiekaj. Kawałki ananasa i czosnek wymieszaj z majonezem i kolendrą. Dopraw do smaku imbirem, chili, solą i pieprzem. Kromki pieczywa grilluj po ok. 2 minuty z każdej strony. Kawałki grillowanej kiełbasy serwuj na talerzu obok grzanek i sałatki. Sałatki podaj w osobnych naczyniach. Smacznego!

Podobne przepisy