Kiełbasa z grilla nadziewana cebulą

50 min.
4 os.
490 kcal/os.
ok 6.50 zł/os.

Składniki

  • kiełbasa - 4 szt. (ok. 800 g)
  • mała cebula biała - 2 szt.
  • przyprawa curry - 1 łyżka
  • kromki pieczywa np. tostowego - 8 szt.
  • majonez - 100 ml
  • ananas z puszki - 4 plastry
  • czosnek - 1 ząbek
  • imbir - 0,5 łyżeczki
  • chili - 0,5 łyżeczki
  • posiekana kolendra - 3 łyżki
  • ziemniaki ugotowane w mundurkach - 6 szt.
  • ogórek kiszony - 3 szt.
  • twaróg - 200 g
  • jogurt naturalny - 200 ml
  • posiekany koperek - 2 łyżki
  • sól - 0,5 łyżeczki
  • pieprz - 0,5 łyżeczki
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Dwie białe cebule obierz i pokrój w półksiężyce. Kawałki kiełbasy ponacinaj w odstępach ok. 1 cm.

2. W nacięcia w kiełbasie powkładaj półksiężyce cebuli. Posyp każdy kawałek kiełbasy przyprawą curry. Piecz ok. 20 minut na rozgrzanym grillu.

3. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Ogórki kiszone pokrój w plastry. Twaróg rozdrobnij widelcem i delikatnie wymieszaj z ziemniakami i ogórkami. Zalej sałatkę jogurtem, posyp szczypiorkiem i koperkiem.

4. Plastry ananasa pokrój na drobne kawałki. Czosnek posiekaj. Kawałki ananasa i czosnek wymieszaj z majonezem i kolendrą. Dopraw do smaku imbirem, chili, solą i pieprzem. Kromki pieczywa grilluj po ok. 2 minuty z każdej strony. Kawałki grillowanej kiełbasy serwuj na talerzu obok grzanek i sałatki. Sałatki podaj w osobnych naczyniach. Smacznego!

Podobne przepisy