Gotuj z delikartą i oszczędzaj!

Szynka duszona w sosie koperkowym z ziemniakami i surówką

95 min.
4 os.
520 kcal/os.
ok 9.10 zł/os.

Przyrządzisz dzięki produktom

Ziemniaki obiadowe

2,5 kg

Bulion Knorr

180 g, rosół z kury, wołowy, Unilever

Mieszanka warzyw Słoneczny Ogród

różne rodzaje

Mąka Puszysta Uniwersalna

1 kg, Lubella

Sok Hortex

1 l, butelka, karton, Hortex

Szynka wieprzowa bez kości

1 kg

Składniki

  • szynka wieprzowa bez kości - 800 g
  • mąka pszenna - 1 łyżka
  • ziemniaki - 800 g
  • marchewka z groszkiem i kukurydzą – 1 słoik
  • bulion z kostki - 1 szkl.
  • oregano - 1 łyżka
  • jabłko - 1 szt.
  • jajko (żółtko) - 2 szt.
  • olej - 4 łyżki
  • masło - 1 łyżka
  • czosnek - 2 ząbki
  • musztarda - 2 łyżeczki
  • Lista składników
  • słodka śmietanka 36% - 1/2 szkl.
  • świeży koperek - 1 pęczek
  • por - 1 szt.
  • łodyga selera naciowego - 5-6 szt.
  • papryka czerwona - 1/2 szt.
  • sok z cytryny - 1 łyżka
  • cebula szalotka - 1 szt.
  • świeża kolendra posiekana - 1 łyżeczka
  • jogurt grecki - 2 łyżki
  • sól - 1 łyżeczka
  • pieprz czarny mielony - 1/2 łyżeczki
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Mięso umyj i osusz. Czosnek obierz, zmiażdż, wymieszaj z musztardą, olejem, oregano, solą i pieprzem. Natrzyj szynkę marynatą i odstaw na kilka godzin do lodówki.

2. Na patelni rogrzej olej. Obsmaż na nim mięso z każdej strony. Przełóż je do garnka, zalej bulionem i duś pod przykryciem na wolnym ogniu około 60 minut. Po tym czasie szynkę wyjmij z garnka, a sos pozostaw na ogniu. Marchewkę z groszkiem i kukurydzą, odsącz z zalewy i dodaj do sosu.

3. Śmietanę roztrzep z mąką i żółtkami. Powoli dolej do gotującego się sosu, cały czas intensywnie mieszając. Następnie dosyp posiekany koperek i dopraw do smaku solą i pieprzem.

4. Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie. Cebulę obierz, przekrój na pół i pokrój w cienkie plasterki. Pora umyj, przekrój na pół i pokrój. Selera umyj i pokrój w niezbyt grube plasterki. Jabłko obierz, paprykę umyj, pokrój w słupki wielkością zbliżone do selera. Wymieszaj wszystkie warzywa i jabłko. Skrop sokiem z cytryny, wymieszaj z jogurtem i kolendrą. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Szynkę pokrój w plastry i polej sosem. Podawaj obok ziemniaków i surówki. Smacznego!

Podobne przepisy