Gotuj z delikartą i oszczędzaj!

Filet z kurczaka w cieście piwnym z pieczywem i sałatką

50 min.
4 os.
520 kcal/os.
ok 6.40 zł/os.

Przyrządzisz dzięki produktom

Ogórki długie

1 szt.

Przyprawa Knorr

5-30 g, wybrane rodzaje*, Unilever

Chleb tostowy Dan Cake

500 g, pszenny, Dan Cake

Syrop Magiczny Ogród

440 ml, malina, pomarańcza

Piwo Warka Jasne Pełne

0,5 l, butelka zwrotna, Grupa Żywiec

Napój Hortex

1,75 l, różne rodzaje, Hortex

Filet z kurczaka podwójny

1 kg

Składniki

  • filet z kurczaka podwójny - 1 szt.
  • ogórek - 1 szt.
  • pomidorki koktajlowe - 15 szt.
  • jasne piwo - 200 ml
  • papryka słodka - 1 łyżeczka
  • papryka ostra - 1/4 łyżeczki
  • sok malinowy - 1 łyżka
  • ulubione pieczywo - 4 porcje
  • jajko - 2 szt.
  • olej - 2 szkl.
  • mąka - 150 g
  • melon - 1 szt.
  • posiekane liście mięty - 3 łyżki
  • cytryna (sok) - 1 szt.
  • sól - 1 łyżeczka
  • pieprz - 1/2 łyżeczki
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Mięso oczyść, umyj i osusz. Pokrój w podłużne kawałki.

2. Jajka roztrzep przy pomocy trzepaczki, dodaj piwo, mąkę i przyprawy. Dokładnie wymieszaj, żeby nie było grudek. Ciasto powinno być gęściejsze od ciasta naleśnikowego. Odstaw na chwilę.

3. Pomidorki umyj i przekrój na pół, ogórka obierz i pokrój w cienkie plasterki. Melona przekrój na pół, usuń gniazda nasienne. Małą łyżeczką wydrąż kulki. Pozostałą po wycinaniu resztę miąższu zmiksuj razem z posiekaną miętą, sokiem z cytryny, sokiem malinowym. Składniki sałatki delikatnie wymieszaj i zalej miętowym sosem.

4. W wysokim rondlu rozgrzej olej. Kawałki kurczaka wrzuć do ciasta i dokładnie obtocz. Następnie wrzuć je na gorący tłuszcz i smaż na złoty kolor. Po usmażeniu odłóż na papierowy ręcznik kuchenny, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Kawałki kurczaka podawaj od razu po przygotowaniu, ułożone na talerzu obok pieczywa i sałatki. Smacznego!

Podobne przepisy