Filet z kurczaka w cieście piwnym z pieczywem i sałatką

50 min.
4 os.
520 kcal/os.
ok 6.40 zł/os.

Składniki

  • filet z kurczaka podwójny - 1 szt.
  • ogórek - 1 szt.
  • pomidorki koktajlowe - 15 szt.
  • jasne piwo - 200 ml
  • papryka słodka - 1 łyżeczka
  • papryka ostra - 1/4 łyżeczki
  • sok malinowy - 1 łyżka
  • ulubione pieczywo - 4 porcje
  • jajko - 2 szt.
  • olej - 2 szkl.
  • mąka - 150 g
  • melon - 1 szt.
  • posiekane liście mięty - 3 łyżki
  • cytryna (sok) - 1 szt.
  • sól - 1 łyżeczka
  • pieprz - 1/2 łyżeczki
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Mięso oczyść, umyj i osusz. Pokrój w podłużne kawałki.

2. Jajka roztrzep przy pomocy trzepaczki, dodaj piwo, mąkę i przyprawy. Dokładnie wymieszaj, żeby nie było grudek. Ciasto powinno być gęściejsze od ciasta naleśnikowego. Odstaw na chwilę.

3. Pomidorki umyj i przekrój na pół, ogórka obierz i pokrój w cienkie plasterki. Melona przekrój na pół, usuń gniazda nasienne. Małą łyżeczką wydrąż kulki. Pozostałą po wycinaniu resztę miąższu zmiksuj razem z posiekaną miętą, sokiem z cytryny, sokiem malinowym. Składniki sałatki delikatnie wymieszaj i zalej miętowym sosem.

4. W wysokim rondlu rozgrzej olej. Kawałki kurczaka wrzuć do ciasta i dokładnie obtocz. Następnie wrzuć je na gorący tłuszcz i smaż na złoty kolor. Po usmażeniu odłóż na papierowy ręcznik kuchenny, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Kawałki kurczaka podawaj od razu po przygotowaniu, ułożone na talerzu obok pieczywa i sałatki. Smacznego!

Podobne przepisy