Gotuj z delikartą i oszczędzaj!

Kotlety wieprzowe z sosem musztardowym

45 min.
4 os.
470 kcal/os.
ok. 5.20 zł/os.

Przyrządzisz dzięki produktom

Por

1 kg

Musztarda Kamis

185 g, sarepska, chrzanowa, delikatesowa, McCormick

Śmietanka Primo

200 g, 30 % tłuszczu, Zott

Warzywa na patelnię Bonduelle

400 g, Bonduelle

Mleko Mleczna Zagroda

1 l, 1,5 % tłuszczu, karton

Napój Coca-Cola, Fanta, Sprite, Kinley

1 l, różne rodzaje, Coca-Cola

Szynka wieprzowa ekstra bez kości

1 kg

Składniki

  • szynka wieprzowa bez kości - 600 g
  • por (zielona część) - 1 szt.
  • mrożona mieszanka warzyw – 1 opak.
  • słodka śmietanka 30% - 1 szkl.
  • mleko - 1/2 szkl.
  • musztarda - 2 łyżki
  • olej - 4 łyżki
  • ząbek czosnku - 4 szt.
  • posiekana natka pietruszki - 2 łyżki
  • masło - 4 łyżki
  • papryka czerwona - 1 szt.
  • papryka żółta - 1 szt.
  • cebula - 1 szt.
  • sól - 1 łyżeczka
  • pieprz - 1 łyżeczka
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Mięso oczyść, umyj i osusz. Podziel na 4 kotlety, a następnie rozbij tłuczkiem. Obsyp solą i pieprzem. Odstaw do lodówki.

2. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła, wlej śmietankę, dodaj do niej musztardę i posiekane 2 ząbki czosnku, dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut, aż trochę zgęstnieje.

3. Rozgrzej pozostałe 2 łyżki masła. Dorzuć mrożone warzywa i smaż na wolnym ogniu pod przykryciem. Gdy warzywa będą miękkie, dodaj pozostały posiekany czosnek. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Papryki umyj, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w cienkie paseczki. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Pora umyj i pokrój w krążki. Dopraw do smaku solą i pieprzem i skrop 1 łyżką oleju. Wymieszaj.

4. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju, smaż kotlety po 4-5 minut z każdej strony. Kotlety podawaj od razu po usmażeniu, polane sosem musztardowym. Obok ułóż warzywa z patelni oraz surówkę. Posyp posiekaną natką. Smacznego!

Podobne przepisy