Gotuj z delikartą i oszczędzaj!

Pulpeciki drobiowe w sosie koperkowym z kaszą jaglaną

65 min.
4 os.
490 kcal/os.
ok. 5.80zł/os.

Przyrządzisz dzięki produktom

Rzodkiewka

1 opak./125 g

Jogurt grecki

180 g, Bakoma

Bułka tarta Panko

200 g, Delta-Mar

Kasza jaglana

4 x 100 g, Melvit

Woda Żywiec Zdrój

1,5 l, niegazowana, różne rodzaje, Żywiec Zdrój

Filet z kurczaka podwójny

1 kg

Składniki

  • podwójny filet z kurczaka – 1 szt. (zmielony w Delikatesach Centrum)
  • rzodkiewka - 1 opak.
  • śmietanka 30% - 1 szkl.
  • panierka Panko – 2 łyżki
  • kasza jaglana - 300 g
  • jogurt grecki – 3 łyżki
  • cebula - 1 szt.
  • masło - 2 łyżki
  • jajko - 1 szt.
  • mąka - 4 łyżki
  • olej - 4 łyżki
  • bulion warzywny z kostki - 2 szkl.
  • koperek posiekany - 1 pęczek
  • rzodkiewka - 5 szt.
  • posiekany szczypiorek - 2 łyżki
  • sól - 1 łyżeczka
  • pieprz - 1 łyżeczka
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Przestudź. Mięso posól i popieprz. Wymieszaj z cebulą.

2. Do mięsa z cebulą dodaj jajko i bułkę tartą. Dokładnie wymieszaj. Uformuj kulki o średnicy ok. 3 cm i obtocz je w mące.

3. Na patelni rozgrzej olej. Obsmaż na nim pulpety, a następnie przełóż je do garnka, zalej bulionem i gotuj ok. 20 minut. Następnie dodaj śmietankę i gotuj jeszcze 10 minut. Na koniec gotowania dodaj posiekany koperek.

4. Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu. Ogórka obierz, rzodkiewkę umyj. Pokrój w kostkę. Wymieszaj z jogurtem greckim i dopraw do smaku solą i pieprzem. Posyp posiekanym szczypiorkiem. Danie podawaj w głębokim talerzu lub miseczce. Udekoruj natką pietruszki. Obok na talerzu ułóż pieczywo. Smacznego!

Podobne przepisy