Gotuj z delikartą i oszczędzaj!

Wieprzowa rolada z winogronami, surówką i kaszą gryczaną

120 min.
4 os.
520 kcal/os.
ok.7.60 zł/os.

Przyrządzisz dzięki produktom

Szynka wieprzowa bez kości

1 kg

Cytryny

1 kg

Kasza

4 x 100 g, gryczana, gryczana biała, Melvit

Kapusta czerwona z jabłkiem

710 ml, Dawtona

Ogórki konserwowe

900 ml, Orzech

Olej Niezbędny

Rzepakowy, 1l

Napój Caprio

2 l, różne rodzaje, MWS

Składniki

  • szynka wieprzowa bez kości – 1 kg
  • olej - 7 łyżek
  • kasza gryczana - 300 g
  • ogórki konserwowe - 3 szt.
  • kapusta czerwona - 300 g
  • cytryna (sok) - 1 szt.
  • rodzynki - 50 g
  • czerwone winogrona bezpestkowe - 1 kiść
  • jabłko - 4 szt.
  • suszony rozmaryn - 2 łyżeczki
  • posiekana pietruszka - 1 łyżka
  • cebula - 1 szt.
  • masło - 1 łyżka
  • czosnek - 1 ząbek
  • sól - 1 łyżka
  • pieprz czarny mielony - 1 łyżeczka
  • białe wino - 200 ml
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Mięso umyj i osusz. Ostrym nożem zrób w nim dwie kieszonki. Do jednej z nich włóż umyte winogrona, do drugiej sparzone wrzątkiem rodzynki wymieszane z masłem i posiekanym czosnkiem. Następnie natrzyj mięso solą, pieprzem i rozmarynem.

2. Na patelni rozgrzej 4 łyżki oleju. Obsmaż mięso z każdej strony. Następnie przełóż do naczynia żaroodpornego, podlej winem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piecz ok. 70 minut. W trakcie pieczenia podlewaj co chwilę tworzącym się sosem.

3. Trzy jabłka umyj i pokrój na ćwiartki. Pozbaw je gniazd nasiennych, ale nie obieraj. Jabłka dołóż do mięsa i piecz jeszcze 20 minut.

4. Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu. Kapustę pokrój i wrzuć do garnka z osoloną gotującą się wodą. Gotuj przez 2-3 minuty, a następnie odcedź, skrop połową soku z cytryny i ostudź. Jedno jabłko umyj, obierz i pokrój w kostkę. Wymieszaj z pozostałym sokiem z cytryny, a następnie z pokrojoną kapustą. Ogórki konserwowe i cebulę pokrój w kostkę i wymieszaj z kapustą z jabłkiem. Dodaj 3 łyżki oleju, posiekaną pietruszkę, dopraw do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem schłodź w lodówce. Pieczeń przed podaniem pokrój. Podawaj na talerzu obok kaszy i sałatki. Smacznego!

Podobne przepisy