Gotuj z delikartą i oszczędzaj!

Chili con carne

45 min.
4 os.
500 kcal/os.
ok.3.90 zł/os.

Przyrządzisz dzięki produktom

Cebula żółta

1 kg

Rosół Winiary

120 g, drobiowy, wołowy, Nestle

Tortilla

250 g, różne rodzaje, Dijo

Fasola Słoneczny Ogród

400 g, czerwona, biała

Pomidory Słoneczny Ogród

400 g, krojone, całe

Napój Pepsi, Mountain Dew, Mirinda, 7up

1 l, różne rodzaje

Szynka wieprzowa bez kości

1 kg

Składniki

  • szynka wieprzowa bez kości – 400 g (zmielona w Delikatesach Centrum)
  • puszka czerwonej fasoli - 1 szt.
  • puszka krojonych pomidorów – 1 szt.
  • bulion z kostki - 150 ml
  • placki tortilli - 4 szt.
  • puszka kukurydzy - 1 szt.
  • czerwona papryka – 1 szt.
  • cebula - 2 szt.
  • ząbek czosnku - 4 szt.
  • papryczka chili - 1 szt.
  • oregano - 1 łyżeczka
  • olej - 3 łyżki
  • gałązki natki pietruszki - 5 szt.
  • sól - 1 łyżeczka
  • pieprz cayenne - 1/2 łyżeczki
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę. Następnie dodaj czosnek i przez chwilę podsmażaj.

2. Do cebuli i czosnku dodaj mięso i smaż, aż zmieni ono kolor. Następnie dodaj pomidory z zalewą oraz bulion. Dodaj drobno posiekaną papryczkę chili, oregano, pieprz cayenne oraz sól do smaku. Gotuj na małym ogniu ok. 20 minut, tak aby płyn odparował.

3. Paprykę umyj i oczyść z gniazda nasiennego, pokrój w drobną kostkę i dodaj do gotującego się mięsa. Fasolę i kukurydzę odsącz z zalewy i również dodaj do mięsa. Gotuj wszystko razem jeszcze 10 minut.

4. Placki tortilli skrop wodą i zawiń z farszem. Całość podgrzej na patelni grillowej. Danie podawaj w głębszych talerzach lub miseczkach. Udekoruj natką pietruszki. Smacznego!

Podobne przepisy