Gotuj z delikartą i oszczędzaj!

Żeberka miodowe z sosem tzatziki

75 min.
4 os.
580 kcal/os.
ok. 5.20 zł/os.

Przyrządzisz dzięki produktom

Czosnek

1 opak./ 3 sztuki

Jogurt Bakoma

150 g, 7,27 zł/kg, naturalny Bakoma

Pieczywo chrupkie Wasa

210 g, 19,00 zł/kg, różne rodzaje, Barilla

Przyprawa

6-20 g, 49,50-165,00 zł/kg, rozmaryn, koperek, tzatziki, Prymat

Napój Soczysty Żywiec Zdrój

1,5 l, 1,93 zł/l, różne rodzaje, Żywiec Zdrój

Żeberka wieprzowe trójkąty extra mięsne

Składniki

  • żeberka wieprzowe - 1,5 kg
  • posiekany rozmaryn - 1 łyżka
  • sos sojowy - 1 łyżka
  • miód - 3 łyżki
  • sok z cytryny - 1 łyżka
  • oliwa z oliwek lub olej - 2 łyżki
  • sól - 1/2 łyżki
  • pieprz - 1/2 łyżki
  • Sos:
  • gęsty jogurt naturalny - 250 ml
  • przyprawa do sosu tzatziki - 2 łyżeczki
  • pieczywo chrupkie - 4 szt.
  • czosnek - 2-3 ząbki
  • ogórek - 2 szt.
  • starta skórka cytrynowa - 1 łyżeczka
  • drobno posiekany koperek - 2-3 łyżeczki
  • drobno posiekana melisa cytrynowa - 1 łyżeczka
  • oliwa - 1 łyżka
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Mięso umyj i osusz. Przygotuj marynatę, mieszając miód z sosem sojowym, sokiem z cytryny, rozmarynem, solą, pieprzem i ząbkiem czosnku.

2. Posmaruj mięso marynatą i skrop dodatkowo sokiem z cytryny. Odstaw do lodówki na całą noc.

3. Ogórki obierz i zetrzyj na tarce jarzynowej. Czosnek przeciśnij przez praskę, a zioła drobno posiekaj. Wymieszaj z jogurtem naturalnym, oliwą, startą skórką cytrynową i dopraw przyprawą tzatziki.

4. Mięso ułóż na rozgrzanym ruszcie i grilluj tak długo, aż uzyska odpowiednią miękkość (ok. 45 minut). Żeberka wyłóż na talerz. Podawaj z chrupkim pieczywem oraz sosem w osobnej miseczce. Smacznego!

Podobne przepisy