Gotuj z delikartą i oszczędzaj!

Aromatyczne żeberka z dynią w majeranku

65 min.
4 os.
500 kcal/ os.
ok. 4.90 zł/ os.

Przyrządzisz dzięki produktom

Dynia jadalna

1 kg

Sos sałatkowy Knorr

9 g, różne rodzaje, Unilever

Fasolka szparagowa zielona

450 g, Hortex

Mąka kukurydziana

500 g, Janex

Frytki

750 g, różne rodzaje, Aviko

Napój Coca-Cola, Sprite, Fanta, Tonic Kinley

1 l, różne rodzaje, Coca-Cola

Żeberka wieprzowe trójkąty extra mięsne

Składniki

  • żeberka extra mięsne - 600 g
  • dynia - 500 g
  • zielona fasolka mrożona - 100 g
  • sos sałatkowy - 1 opak.
  • frytki mrożone - 1 opak.
  • mąka kukurydziana - 2 łyżki
  • bulion warzywny z kostki - 600 ml
  • cebula - 1 szt.
  • ząbek czosnku - 2 szt.
  • majeranek - 1 łyżeczka
  • posiekana natka pietruszki - 2 łyżki
  • imbir - 20 g
  • olej - 6 łyżek
  • mieszanka sałat - 1 opak.
  • sól - 1 łyżeczka
  • pieprz - 1 łyżeczka
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Mięso umyć i osuszyć. Pokroić na mniejsze kawałki. Przyprawić solą i pieprzem oraz świeżo startym imbirem. Wsypać mąkę kukurydzianą i wymieszać.

2. Obrać cebulę i czosnek i pokroić w plasterki. Dynię obrać ze skóry i pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać olej i podsmażyć na nim kawałki mięsa.

3. Dodać do mięsa cebulę i czosnek oraz dynię. Wszystko razem lekko podsmażyć i wlać bulion. Całość dusić do momentu, aż będą miękkie (ok. 45 minut). Pod koniec gotowania dodać zmrożoną fasolkę szparagową. Przyprawić majerankiem, solą i pieprzem do smaku.

4. Frytki przygotować według przepisu na opakowaniu. Sałatę przełożyć do miski, zalać sosem sałatkowym i posypać natką pietruszki. Żeberka podawać ułożone na dyni, na talerzu obok sałatki i frytek. Smacznego!

Podobne przepisy