Lekkie tortille z orzeźwiającą salsą z mandarynek

40 minut
4 osoby
600 kcal/os.
6 zł/os.

Składniki

  • 6 mandarynek
  • 1 awokado
  • 2 limonki
  • 1 pomidor
  • 1 papryczka chili
  • 1 czerwona cebula
  • 1 czosnek
  • świeża natka pietruszki i kolędra
  • 500 g udźca z indyka bez skóry
  • 30 g masła klarowanego
  • 8 szt. tortilli pszennej
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 przyprawa Chili con carne
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego 50 g koncentratu pomidorowego sól, pieprz, cynamon
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Zeszklij cebulkę skrojoną w kostkę , chili i czosnek na maśle klarowanym. Mięso skrój w drobna kostkę, wymieszaj z solą, pieprzem, przyprawą Chili con carne i dodaj do cebuli.

2. Po 10 minutach dopraw łyżeczką cynamonu, dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj. Dodaj kukurydzę i fasolę, skrop sokiem z 1 limonki. Dodaj ocet balsamiczny, dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, kolendrę i dokładnie wymieszaj.

3. Tortille lekko zarumień na suchej patelni. Nałóż 8 równych porcji na tortille i zwiń jak krokiety.

4. Przygotowanie salsy: rozgnieć awokado, dopraw solą, pieprzem do smaku i sokiem z 1 limonki. Dodaj drobno skrojonego pomidora oraz pokrojone w cząstki mandarynki i wymieszaj. Tortille podawaj przekrojone pod kątem z salsą w małej miseczce.

Podobne przepisy