Gotuj z delikartą i oszczędzaj!

Roladki z łopatki w sosie śmietanowym z cukinią, ryżem i surówką

100 min.
4 os.
560 kcal/os.
ok 4.30 zł/os.

Przyrządzisz dzięki produktom

Łopatka wieprzowa bez kości

1 kg

Jabłka

1 kg

Rosół Winiary

60 g, drobiowy, wołowy, Nestle

Ser Mleczna Zagroda

150 g, edamski, gouda

Ryż

4x100 g, Janex

Majonez Hellmann's Babuni

650 ml, Unilever

Sok/Nektar Hortex

1 l, róźne rodzaje, Hortex

Składniki

  • kotlety z łopatki wieprzowej - 4 szt. (ok. 600 g)
  • żółty ser - 4 plastry
  • bulion z kostki - 200 ml
  • majonez - 3 łyżki
  • ryż - 300 g
  • jabłko - 1 szt.
  • cukinia zielona mała - 1 szt.
  • śmietana 12% - 150 ml
  • posiekany koperek - 2 łyżki
  • olej - 4 łyżki
  • duży por - 1 szt.
  • marchewka - 1 szt.
  • jogurt naturalny gęsty - 2 łyżki
  • sól - 1 łyżeczka
  • pieprz czarny mielony - 1 łyżeczka
  • wykałaczki - 8 szt.
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Mięso umyj i osusz, a następnie cienko rozbij. Oprósz solą i pieprzem z obu stron.

2. Na mięsie ułóż po 2 plastry cukinii oraz po plasterku sera żółtego. Zwiń w roladki i, jeśli trzeba, zepnij wykałaczkami.

3. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim roladki z każdej strony. Następnie przełóż je do rondelka i zalej bulionem. Gotuj razem godzinę. Po tym czasie dodaj śmietanę oraz posiekany koperek. Gotuj wszystko razem przez 10 minut.

4. Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu. Pora, marchew i jabłko umyj i obierz. Marchew i jabłko zetrzyj na tarce, pora pokrój w drobne paseczki. Wymieszaj, dodaj majonez, jogurt oraz sól i pieprz do smaku i ponownie dobrze wymieszaj. Przed podaniem wyjmij z roladek wykałaczki. Podawaj na talerzu obok ryżu i sałatki. Smacznego!

Podobne przepisy