Gotuj z delikartą i oszczędzaj!

Pączki z wyobraźnią

126 min.
20 pączków
400 kcal
1.05/pączek

Przyrządzisz dzięki produktom

Mleko Łaciate

2%, 1l

Cukier puder Diamant

400 g

Olej słonecznikowy Bartek

1 l

Mąka Sarita

tortowa, typ 450, 1 kg

Marmolada Słoneczny Ogród

róża, 350 g

Jaja z wolnego wybiegu

Twoja Delicja, wielkość M, 10 szt.

Składniki

  • jajka - 6 szt.
  • mąka T 450 - 1 kg
  • cukier puder - 1/2 szklanki
  • mleko - 0,5 l
  • olej - 2 l
  • marmolada różana (lub inny dowolny smak) - 1 opak.
  • świeże drożdże - 25 g
  • cukier - 1 szklanka
  • gorzka czekolada - 1 tabliczka
  • lukier - 1 opak.
  • szczypta soli dowolne posypki do dekoracji pączków
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Rozbij jajka, dodaj szczyptę soli, cukier oraz rozdrobnione drożdże. Wszystko wymieszaj do jednolitej konsystencji. Zaczyn odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.

2. Do zaczynu dodaj mąkę oraz letnie mleko. Ciasto wyrób rękami do uzyskania jednolitej gładkiej masy, a następnie odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Przykryj ściereczką.

3. Z gotowego ciasta uformuj pączki, delikatnie oprósz je mąką i odczekaj ok. 10 minut. W tym czasie rozgrzej olej w głębokim naczyniu. Przystąp do smażenia: połóż surowe pączki na łyżce zanurzonej w zimnym oleju i wkładaj je do gorącego tłuszczu. Smaż je po ok. 3 minuty z każdej strony, a następnie odsącz na papierowym ręczniku.

4. Gorące pączki delikatnie nakłuj szprycą lub nożem, a w powstały otwór wciśnij marmoladę. Ostudź je, i udekoruj: kilka posyp cukrem pudrem, resztę polej roztopioną czekoladą, a gdy ostygnie, posyp je posypką. Dobrym pomysłem jest wykorzystanie do dekoracji gotowego lukru. Smaczego!

Podobne przepisy