Gotuj z delikartą i oszczędzaj!

Babka cytrynowa z lukrem

15 min.
8 os.
56 kcal/os.
2 zł/os.

Przyrządzisz dzięki produktom

Cytryny

Morele suszone

100 g, 40,90 zł/kg z Delikartą, 44,90 zł/kg bez Delikarty, Bakalland

Mieszanka Studencka Felix

240 g, 33,71 zł/kg z Delikartą, 37,46 zł/kg bez Delikarty, Intersnack

Proszek do pieczenia Winiary

30 g, 17,67 zł/kg z Delikartą, 19,67 zł/kg bez Delikarty, Nestle

Bułka tarta Złoty Łan

500 g, 4,12 zł/kg z Delikartą, 4,58 zł/kg bez Delikarty

Napój Tymbark

1l, różne rodzaje, MWS

Składniki

  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • bakalie do dekoracji np. mieszanka studencka - 100 g
  • cytryna - 1 szt.
  • bułka tarta - 1/4 szklanki
  • suszone morele do dekoracji - 50 g
  • mąka - 1/4 szklanki
  • jaja - 4 szt.
  • cukier puder - 3/4 szklanki
  • cukier - 1/4 szklanki
  • margaryna - 1/4 kostki + 1 łyżeczka do wysmarowania foremki
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Żółtka ubij z cukrem, dodaj 1/4 kostki margaryny i wymieszaj na jednolitą masę.

2. Dodaj startą skórkę z cytryny. Oddzielnie ubij na sztywno pianę białka i dodaj ją do masy. Na koniec wsyp mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszaj łyżką.

3. Przygotuj formę do babki. Wysmaruj ją margaryną i posyp bułką tartą. Wstaw ciasto do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 50 minut.

4. Cukier puder wymieszaj z sokiem z połowy cytryny. Polej babkę lukrem cytrynowym. Możesz udekorować ją skórką z cytryny, posiekanymi morelami i ulubionymi bakaliami. Babkę podawaj na paterze. Smacznego!

Podobne przepisy