Rolada z łopatki wieprzowej z frytkami

110 min
4 os.
505 kcal/os.
ok 7.10 zł/os.

Składniki

  • łopatka wieprzowa - 1 kg
  • ząbek czosnku - 4 szt.
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • olej smakowy - 6 łyżek
  • przyprawa do mięs - 1 łyżka
  • przyprawa do ziemniaków - 1 łyżka
  • rabarbar - 3 łodygi
  • rzodkiewki - 1 pęczek
  • liście szpinaku - 2 garście
  • pomidorki koktajlowe - 15 szt.
  • miód - 2 łyżki
  • sok z cytryny - 2 łyżki
  • liście melisy - 1 łyżka
  • frytki mrożone - 1 opak.
  • sól - 1 łyżka
  • pieprz - 1 łyżka
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Mięso umyj i osusz. Rozbij na duży płat i posyp solą i pieprzem z obu stron.

2. 4 łyżki oleju smakowego wymieszaj z drobno posiekanym czosnkiem, przyprawą do mięsa i posiekaną natką pietruszki. Tak przygotowaną mieszanką nasmaruj mięso z jednej strony, a następnie zwiń ciasno w roladę i zwiąż sznurkiem lub zepnij wykałaczkami. Obsmaż na patelni z każdej strony, a następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C na około 80 minut.

3. Liście szpinaku, rabarbar, rzodkiewki i pomidorki umyj. Rabarbar pokrój na długie paski obieraczką do warzyw. Rzodkiewki pokrój w cienkie plasterki, a pomidorki na połówki. Wymieszaj delikatnie warzywa. Z miodu, soku z cytryny, liści melisy oraz pozostałych 2 łyżek oleju zrób sos i dopraw go do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym dressingiem zalej warzywa.

4. Frytki obsyp dokładnie przyprawą do ziemniaków, a następnie przygotuj według przepisu na opakowaniu. Roladę przed podaniem pokrój w plastry. Podawaj ułożoną obok frytek i sałatki. Smacznego!

Podobne przepisy