Gołąbki z kaszą jęczmienną i orzechami włoskimi

75 min.
4 os.
510 kcal/os.
ok 7.70 zł/os

Składniki

  • schab wieprzowy mielony w DC - 500 g
  • kapusta włoska - 1 szt.
  • ząbek czosnku - 3 szt.
  • orzechy włoskie - 100 g
  • cebula - 2 szt.
  • puszka pomidorów krojonych - 2 szt.
  • mały słoik zielonych oliwek - 1 szt.
  • kasza jęczmienna - 1 szkl.
  • oregano - 1 łyżeczka
  • papryka słodka - 1 łyżeczka
  • papryka ostra - 1/4 łyżeczki
  • sól - 1 łyżka
  • pieprz - 1/2 łyżki
  • natka pietruszki
  • posiekana - 6 łyżek
  • ser typu feta - 1 szt. (ok. 200 g)
  • oliwa z oliwek - 4 łyżki
  • cukier - 1 łyżeczka
  • ulubione pieczywo - 4 porcje
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Liście kapusty sparz, wytnij twarde części głąba. Kaszę jęczmienną ugotuj według przepisu na opakowaniu. Ostudź.

2. Mielone mięso dokładnie wymieszaj z pokrojoną w drobną kostkę cebulą, drobno posiekanym czosnkiem, kaszą jęczmienną, oregano, połową papryki słodkiej i ostrej, połową natki pietruszki oraz posiekanymi orzechami włoskimi. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Farsz zawiń w liście kapusty.

3. Gołąbki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i skrop oliwą z oliwek. Włóż do piekarnika nagrzanego do 190°C na 35 minut. Po upływie tego czasu na każdym gołąbku ułóż plaster sera feta, posyp niewielką ilością słodkiej papryki i wstaw ponownie do piekarnika na ok. 5 minut.

4. Pozostałą cebulę i czosnek drobno pokrój i zeszklij na oliwie z oliwek. Dodaj pomidory z puszki, oliwki, pozostałą paprykę słodką i ostrą. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Do głębokiego talerza nalej sosu. Ułóż na nim gołąbki i posyp je natką pietruszki. Podawaj z pieczywem. Smacznego!

Przyrządzisz dzięki produktom

Schab wieprzowy bez kości

1 kg

Pomidorki cherry gałązka

1 opak./500 g

Orzechy włoskie Kresto

100 g

Cukier brązowy

500 g

Kasza jęczmienna Risana

4x100 g, pęczak

Napój Hortex

1 l, różne rodzaje, karton, PET
*Promocją objęte są przyprawy Knorr:
pieprz czarny 16g, ziele angielskie 15g, majeranek 8g, liść laurowy 5g, papryka słodka 20g, cynamon 15g, pieprz czarny ziarnisty 16g, papryka ostra 20g, oregano 10g.

Podobne przepisy