Indyk smażony w papirusie z kotlecikami z kaszy

50 min.
4 os.
490 kcal/os.
ok 6.90 zł/os.

Składniki

  • filet z indyka - 800 g
  • "Winiary pomysł na… Papirus"- 1 opak.
  • kuskus - 1 szkl.
  • jajko - 1 szt.
  • bataty ugotowane - 2 szt.
  • mąka pszenna - 2 łyżki
  • ząbek czosnku - 4 szt.
  • olej - 6 łyżek
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • oliwa - 3 łyżki
  • cytryna - sok - 1/2 szt.
  • pomidorki koktajlowe - 300 g
  • szalotka - 2 szt.
  • posiekane listki bazylii - 2 łyżki
  • ocet balsamiczny – 1 łyżka
  • sól - 1 łyżeczka
  • pieprz - 1 łyżeczka
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Mięso umyj i osusz. Pokrój na kotlety grubości 1,5 cm. Lekko rozbij przez folię spożywczą. Odstaw.

2. Kuskus przygotuj wg przepisu na opakowaniu. Miąższ batatów dobrze rozgnieć. Wymieszaj z kaszą, mąką, 2 ząbkami czosnku drobno pokrojonymi. Dopraw do smaku solą i pieprzem i na końcu wymieszaj z jajkiem. Uformuj okrągłe kotleciki o grubości ok. 1,5 cm. Smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu ok. 5 minut z każdej strony.

3. Natkę pietruszki zmiksuj z 1 ząbkiem czosnku, 2 łyżkami oliwy i sokiem z cytryny. Dopraw do smaku solą. Pomidorki umyj i osusz. Przekrój na połówki. Cebulę obierz i pokrój w cieniutkie krążki. 1 ząbek czosnku bardzo drobno posiekaj. Wymieszaj delikatnie z posiekaną bazylią. Dopraw do smaku solą i pieprzem, skrop oliwą i octem balsamicznym.

4. Mięso usmaż w papirusie wg przepisu na opakowaniu. Kotlety podawaj od razu po usmażeniu, ułożone obok kotlecików z kaszy, polanych pietruszkowym pesto, oraz surówki z pomidorów. Smacznego!

Przyrządzisz dzięki produktom

Zioła w doniczce

1szt., bazylia, mięta

Fix Winiary Pomysł na…

23-35g, wybrane rodzaje*

Kasza kuskus

350g

Napój Lipton Ice Tea

1,5l, różne rodzaje

Filet z piersi indyka

1kg
*Promocją objęte są przyprawy FixWiniary Pomysł na
papirus soczystą pierś kurczaka w ziołach prowansalskich 23,4g, papirus soczystą pierś kurczaka z papryką 23,3g, papirus soczystą pierś kurczaka z czosnkiem i ziołami 23,7g, soczystą karkówkę 30g, soczyste żeberka 28g, soczyste skrzydełka z miodem 28g, soczystego kurczaka z czosnkiem i ziołami 30g, soczystego kurczaka z papryką i ziołami 28g, soczystego kurczaka w rozmarynie i ziołach 35g, soczystą pierś kurczaka w złocistym curry 23g.

Podobne przepisy