Szynka wieprzowa w ostrym sosie z młodymi ziemniakami

90 min.
4 os.
510 kcal/os.
ok 5.80 zł/os.

Składniki

  • szynka wieprzowa - 1000 g
  • papryczka jalapeno - 1 szt.
  • olej - 3 łyżki
  • ząbek czosnku - 2 szt.
  • marchew - 2 szt.
  • pietruszka - 2 szt.
  • fasolka szparagowa zielona - 1 garść
  • pieczarki - 200 g
  • liść laurowy - 2 szt.
  • ziele angielskie - 3-4 szt.
  • cebula - 1 szt.
  • posiekany koperek świeży - 1 łyżka
  • bulion z kostki - 1 szkl.
  • masło - 1 łyżka
  • sos pieczeniowy ciemny - 1 opak.
  • młode ziemniaki - 1 kg
  • sól - 1 łyżka
  • pieprz - 1/2 łyżki
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Mięso umyj i osusz. Obsyp solą i pieprzem. Obsmaż na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor. Przełóż do żaroodpornego naczynia.

2. Czosnek posiekaj, cebulę obierz i pokrój w piórka. Delikatnie podsmaż na maśle. Dodaj do szynki wieprzowej.

3. Marchew i pietruszkę obierz, umyj i pokrój w słupki. Fasolkę umyj i przekrój na 2-3 kawałki. Pieczarki umyj i, jeśli są duże, przekrój. Papryczkę jalapeno drobno pokrój. Obłóż warzywami szynkę, zalej bulionem, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C ok. 60 minut.

4. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Sos przygotuj na wywarze powstałym podczas pieczenia mięsa, wg przepisu na opakowaniu. Szynkę pokrojoną w plastry podawaj polaną sosem, obok pieczonych warzyw i ziemniaków posypanych koperkiem. Smacznego!

Przyrządzisz dzięki produktom

Szynka wieprzowa bez kości

1kg

Czosnek

1opak./3szt.

Bulion Knorr

120g, rosół z kury, rosół wołowy

Oliwa z oliwek Basso

0,5l, extra vergine

Napój Coca-Cola, Fanta, Sprite, Kinley

1,5l, różne rodzaje

Podobne przepisy