Gulasz wieprzowy z fasolą

50 min.
4 os.
490 kcal/os.
ok 4.20 zł/os.

Składniki

  • szynka wieprzowa - 500 g
  • boczek wędzony - 200 g
  • ząbek czosnku - 2 szt.
  • cebula - 1 szt.
  • pomidory - 2 szt.
  • fasola czerwona w puszce - 1 szt.
  • cukinia średnia - 1 szt.
  • papryczka piri piri - 2 szt.
  • słodka papryka w proszku - 1 łyżka
  • mąka pszenna tortowa - 2 łyżki
  • olej - 2 łyżki
  • woda - 1,5 szkl.
  • liść laurowy - 3 szt.
  • ziele angielskie - 4-5 szt.
  • ulubione pieczywo - 4 porcje
  • sól - 1 łyżka
  • pieprz - 1 łyżka
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Mięso umyj i osusz. Pokrój w kostkę ok. 1-1,5 cm. Obsyp solą i pieprzem, obtocz w mące, a następnie obsmaż z każdej strony na rozgrzanym oleju.

2. Usmażone mięso przełóż do wysokiego garnka, zalej wodą i dodaj słodką paprykę, liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj pod przykryciem ok. 20 minut.

3. Wędzony boczek pokrój w kostkę. Podsmaż na rozgrzanej patelni na złoty kolor. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojone papryczki oraz czosnek. Chwilę podsmaż i dodaj do gotującego się mięsa.

4. Pomidory sparz we wrzątku i pokrój w kostkę. Cukinię pokrój w plastry/półplastry. Dodaj do gotującej się wieprzowiny. Fasolę z zalewą również dodaj do wieprzowiny. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj ok. 10 minut. Podawaj w głębokim talerzu z ulubionym pieczywem. Smacznego!

Podobne przepisy