Gotuj z delikartą i oszczędzaj!

Gulasz wieprzowy z warzywami, kaszą bulgur i świeżymi figami

75 min.
4 os.
500 kcal/ os.
ok. 7.30 zł/os.

Przyrządzisz dzięki produktom

Łopatka wieprzowa bez kości

1 kg

Figa Świeża

1 szt.

Przyprawa Prymat

20 g, 49,50 zł/kg, wybrane rodzaje, Prymat

Rosół Winiary

60 g, 24,83 zł/kg, drobiowy, wołowy, Nestle

Pomidory krojone

390 g, 8,33 zł/kg, różne rodzaje, Podravka

Kasza bulgur

4 x 100 g, 9,38 zł/kg, Melvit

Sok Napój DrWitt

1 l, różne rodzaje, PET, MWS

Składniki

  • łopatka wieprzowa bez kości - 600 g
  • przyprawa do gulaszu mix - 1 łyżeczka
  • wywar z kostki rosołowej - 1 szklanka
  • kasza bulgur - 1 opak.
  • figa świeża - 4 szt.
  • marchew - 2 szt.
  • cebula - 1 szt.
  • olej - 2 łyżki
  • mąka pszenna - 1 łyżka
  • posiekana natka pietruszki - 1 łyżka
  • słodka papryka - 1/2 łyżeczki
  • cząber - 1/2 łyżeczki
  • krojone pomidory - 1 opak.
  • pomidory koktajlowe - 15 szt.
  • ser feta - 150 g
  • świeża mięta - 8 listków
  • sos winegret fix - 1 opak.
  • czosnek - 1 ząbek
  • liść laurowy - 2 listki
  • sól - 1 łyżeczka
  • pieprz kolorowy - 1 łyżeczka
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Mięso umyj i osusz. Pokrój w kostkę, oprósz solą, pieprzem, dodaj łyżkę oleju i przyprawę do gulaszu. Odstaw na chwilę. Warzywa umyj i pokrój według uznania.

2. Mięso obtocz w mące i obsmaż je na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Następnie dodaj pokrojone warzywa, czosnek i chwilę wszystko podsmażaj.

3. Do mięsa i warzyw wlej wywar, dodaj słodką paprykę, liście laurowe i cząber. Duś na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie (ok. 30 min). Pod koniec duszenia dodaj krojone pomidory.

4. Kaszę przygotuj według przepisu na opakowaniu. Figi pokrój w kawałki, ser w kostkę, pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Wszystko posyp posiekaną miętą i zalej sosem przygotowanym według przepisu na opakowaniu. Gulasz podawaj na talerzu z kaszą bulgur i sałatką. Smacznego!

Podobne przepisy