Gotuj z delikartą i oszczędzaj!

Grillowane ćwiartki w ostrej musztardzie

80 min.
4 os.
510 kcal/os.
ok 4.20 zł/os

Przyrządzisz dzięki produktom

Ćwiartka z kurczaka

1kg

Cebula czerwona

1kg

Jogurt naturalny Mleczna Zagroda

400g

Ananas w kostkach

565g, Levant Foods

Musztarda Kamis

185g, sarepska, chrzanowa, delikatesowa, McCormick

Herbata mrożona Fuze Tea

1,5l, różne rodzaje, Coca-Cola

Składniki

  • ćwiartka z kurczaka - 4 szt.
  • ostra musztarda - 150 g
  • bułka tarta - 3 łyżki
  • przypawa do ziemniaków – 2 łyżki
  • oliwa - 150 ml
  • żurawina suszona - 2 łyżki
  • młode ziemniaki - 1 kg
  • łodyga selera naciowego - 6-8 szt.
  • jogurt naturalny - 200 ml
  • cebula czerwona - 1 szt.
  • ananas z puszki
  • (kostka lub plastry) - 1/3 puszki
  • posiekany świeży koperek - 3 łyżki
  • sól - 1/2 łyżki
  • pieprz - 1/2 łyżki
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Mięso umyj i osusz. Obsyp solą i pieprzem. Musztardę wymieszaj z bułką tartą i połową oliwy. Połową powstałego sosu nasmaruj ćwiartki z kurczaka. Odstaw.

2. Ziemniaki umyj, pokrój na ćwiartki. Pozostałą oliwę wymieszaj z przyprawą do ziemniaków, solą i pieprzem. Obtocz w powstałej mieszance ziemniaki, włóż je do naczynia żaroodpornego i wstaw do rozgrzanego do 160°C piekarnika. Piecz około 50 minut, co jakiś czas obracając.

3. Ćwiartki z kurczaka ułóż na rozgrzanym grillu i grilluj około 10 minut z każdej strony. Posmaruj je pozostałym sosem i grilluj po kilka minut z każdej strony.

4. Cebulę obierz i pokrój w piórka, selera umyj i pokrój w paski o grubości około 0,5 cm. Ananas pokrój w kostkę. Wymieszaj z żurawiną, koperkiem i jogurtem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. 2 Ćwiartki układaj na talerzu obok pieczonych ziemniaków i sałatki. Smacznego!

Podobne przepisy