Gotuj z delikartą i oszczędzaj!

Schab w sosie z ziemniakami i sałatką

90 min.
4 os.
520 kcal/os.
ok 9.60 zł/os

Przyrządzisz dzięki produktom

Schab wieprzowy bez kości

1kg

Cebula żółta

1kg

Masło klarowane

500g, Mlekovita

Żurawina suszona Kresto

200g, Vog

Przyprawa Prymat

16-30g, wybrane rodzaje*, Prymat

Woda Aqua Plus

1,5l, różne rodzaje
*Promocją objęte są przyprawy Prymat:
do karkówki z grilla 20g, grill klasyczna 20g, grill pikantna 20g, grill ziołowy 20g, marynata klasyczna 20g, marynata pikantna 20g, do ryb z nutą cytrynową 16g, do ryb 20g, sos czosnkowy pikantny tzatziki 20g, do sałatek 20g, kebab gyros 30g, do żeberek z miodem 20g, curry 20g, do ziemniaków 25g, do kurczaka złota skórka 30g, do kurczaka ziołowa 30g, do kurczaka pikantna 25g.

Składniki

  • schab wieprzowy - 800 g
  • żurawina suszona - 100 g
  • czosnek - 2 ząbki
  • cebula szalotka - 2 szt.
  • limonka - 1 szt.
  • wino czerwone - 100 ml
  • woda - 100 ml
  • cukier - 100 g
  • goździki - 6 szt.
  • pieprz cayenne - 1/2 łyżeczki
  • olej - 4 łyżki
  • młode ziemniaki - 800 g
  • masło - 2 łyżki
  • świeży tymianek posiekany - 1 łyżka
  • przyprawa do dań z ziemniaków - 1 łyżka
  • liście buraka - 1 pęczek
  • rukola - 2 garście
  • rzodkiewka - 1 pęczek
  • orzechy włoskie - 1/2 szkl.
  • truskawki - 10 szt.
  • miód - 1 łyżka
  • oliwa - 2 łyżki
  • ocet balsamiczny - 2 łyżki
  • sól - 1 łyżeczka
  • pieprz - 1 łyżeczka
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Mięso oczyść i umyj. Pokrój na kotlety o grubości 1 - 1,5 cm. Lekko rozbij. Posyp solą i pieprzem.

2. Obsmaż na rozgrzanym oleju po kilka minut z obu stron. Następnie przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku rozgrzanym do 160°C około 30 minut.

3. Wino zagotuj z wodą, cukrem, goździkami i pieprzem cayenne. Gotuj przez kilka minut, aż sos się zredukuje i delikatnie zgęstnieje. Żurawinę, szalotki i czosnek posiekaj i podsmaż przez chwilę na 1 łyżce masła, a następnie dodaj do syropu winnego. Z limonki wyciśnij sok i również dodaj do syropu. Gotuj razem około 10 minut.

4. Młode ziemniaki dokładnie umyj (nie obieraj), a następnie ugotuj w osolonej wodzie. Po ugotowaniu podsmaż w całości na 1 łyżce masła z dodatkiem świeżego tymianku i przyprawy do ziemniaków. Liście buraka, rukolę, rzodkiewkę i truskawki umyj. Liście buraka posiekaj, rzodkiewkę pokrój na cienkie pasterki, truskawki na ćwiartki. Wszystko razem delikatnie wymieszaj. Orzechy upraż na patelni z dodatkiem miodu i ostudź. Dodaj do sałatki. Całość skrop oliwą i octem balsamicznym.

Podobne przepisy