Zapiekanka mięsno-warzywna z sosem

70 min.
4 os.
510 kcal/os.
ok 3.20 zł/os

Składniki

  • schab wieprzowy - 300 g
  • marchewka młoda - 6 szt.
  • seler - 1/2 szt.
  • mały por - 1/2 szt.
  • cebula - 2 szt.
  • ziemniaki - 5 szt.
  • mieszanka kukurydza z groszkiem w zalewie - 1 słoik
  • pomidor - 2 szt.
  • ser żółty wiórki - 200 g
  • słodka papryka - 1/2 łyżeczki
  • pieprz cayenne - 1/2 łyżeczki
  • mieszanka przypraw
  • do karkówki z grilla - 1/2 łyżeczki
  • olej - 4 łyżki
  • sos tatarski - 1 słoik
  • ogórki korniszony - 1 słoik
  • łodyga selera naciowego - 4 szt.
  • papryka czerwona - 1 szt.
  • papryka żółta - 1 szt.
  • sól - 1 łyżeczka
  • pieprz - 1/2 łyżeczki
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Mięso oczyść i umyj. Pokrój w drobną kostkę. Obsyp solą, pieprzem i przyprawą do karkówki. Przesmaż na 2 łyżkach oleju i przełóż do rondelka.

2. Cebulę obierz i posiekaj. Zeszklij na rozgrzanym oleju. Dołóż do mięsa, zalej wodą do wysokości mięsa i duś pod przykryciem około 15 minut. Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie.

3. 3 marchewki i selera umyj i obierz. Pokrój w cienkie plasterki i podsmaż, dopraw solą i pieprzem. Pod koniec smażenia podaj pokrojonego w plasterki pora. Kukurydzę i groszek odsącz z zalewy i dodaj do smażących się warzyw.

4. Ugotowane ziemniaki pokrój w plasterki i ułóż na dnie naczynia żaroodpornego. Posyp pieprzem cayenne. Na ziemniakach połóż połowę mięsa, posyp odrobiną sera żółtego, następnie połóż warzywa posypane pieprzem cayenne i częścią sera zółtego. Połóż kolejną warstwę: ziemniaki, mięso, ser, warzywa i pieprz cayenne. Całość przykryj ziemniakami, a na wierzchu połóż plastry pomidora. Zalej wszystko sosem z mięsa. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 30 minut. 5 minut przed końcem pieczenia posyp pozostałym serem i słodką papryką. Pozostałe marchewki, selera naciowego oraz obie papryki i korniszony pokrój w duże słupki. Zapiekankę podawaj pokrojoną w dużą kostkę. Warzywa pocięte w słupki włóż do niskiej szklanki, sos tatarski podaj w osobnym naczyniu. Smacznego!

Przyrządzisz dzięki produktom

Seler naciowy

1szt.

Sos Wniary

250ml, tatarski, czsonkowy, chrzanowy, Nestle

Warzywa Konsetwowe Dawtona

400g, kukurydza, gorszek, Dawtona

Sok/Nektar Tymbark

1 l, różne rodzaje, karton, PET, MWS

Schab wieprzowy bez kości

1kg

Podobne przepisy