Roladki z łopatki z suszonymi pomidorami, z sosem twarożkowym i pieczywem

30 min.
4 os.
510 kcal/os.
4,90 zł/os.

Składniki

  • łopatka wieprzowa
  • bez kości - 800 g
  • suszone pomidory - 8 szt.
  • duże plastry cienko
  • pokrojonej szynki - 4 szt. 4 suszone oregano - 1 łyżeczka
  • mieszanka przypraw
  • do wieprzowiny - 1 łyżeczka
  • twarożek kremowy
  • naturalny - 100 g
  • jogurt naturalny gęsty
  • lub grecki - 4 łyżki
  • czosnek - 2 ząbki
  • rzodkiewka - 6 szt.
  • cebula szalotka - 1 szt.
  • posiekany koperek - 2 łyżki
  • ulubione pieczywo - 4 porcje
  • sól - 1 łyżka
  • pieprz - 0,5 łyżeczki
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Mięso oczyść i umyj. Pokrój w plastry o grubości ok. 1,5-2 cm. Dobrze rozbij pomiędzy dwiema warstwami folii spożywczej. Obsyp solą, pieprzem, przyprawą do wieprzowiny i oregano.

2. Na każdym rozbitym kawałku mięsa ułóż plaster szynki oraz po 2 suszone pomidory. Zwiń roladki i zepnij je wykałaczkami.

3. Każdy kawałek zawiń w folię aluminiową. Grilluj na dobrze rozgrzanym grillu około 40 minut, co jakiś czas przekręcając roladki.

4. Twarożek wymieszaj z jogurtem, startymi na tarce rzodkiewkami, drobno posiekanym czosnkiem, cebulą i koperkiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Pieczywo grilluj po około 2 minuty z każdej strony. Roladki podawaj ułożone obok pieczywa. W osobnym naczyniu umieść sos. Smacznego!

Podobne przepisy