Gotuj z delikartą i oszczędzaj!

Kotlety z szynki z makaronową sałatką

70 min.
4 os.
510 kcal/os.
ok 6.20 zł/os.

Przyrządzisz dzięki produktom

Szynka wieprzowa bez kości

1 kg

Ananas

1 kg

Makaron

250g, różne rodzaje, Polmak

Sos sojowy House of Asia

150ml, jasny, De Care

Miód lipowy Baśniowa Pasieka

400g

Sok/Nektar Hortex

1 l, butelka PET, karton, różne rodzaje, Hortex

Składniki

  • szynka wieprzowa bez kości - 800 g
  • czosnek - 3 ząbki
  • miód - 1 łyżka
  • sos sojowy - 5 łyżek
  • świeży ananas - 8-12 plastrów
  • sherry lub wiśniówka - 2 łyżki
  • makaron (ugotowany) - 250 g
  • czerwona papryka - 1 szt.
  • ogórek świeży - 1 szt.
  • puszka kukurydzy - 1 szt.
  • żółty ser - 100 g
  • posiekany szczypiorek - 2 łyżki
  • jogurt naturalny - 200 ml
  • posiekana świeża bazylia - 1 łyżka
  • sól - 1/2 łyżki
  • pieprz - 1/2 łyżki
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Mięso umyj, osusz i pokrój na cztery plastry. Lekko rozbij.

2. Czosnek obierz i drobno posiekaj. Wymieszaj z miodem, sosem sojowym, alkoholem i odrobiną soli i pieprzu. Kotlety obtocz w marynacie i odstaw.

3. Paprykę i ogórka umyj i osusz. Paprykę pokrój w wąskie paski, ogórka w plasterki. Wymieszaj z ugotowanym makaronem i odsączoną kukurydzą. Żółty ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Wymieszaj z jogurtem naturalnym, solą, pieprzem i bazylią. Następnie polej sosem wymieszane składniki sałatki i posyp ją szczypiorkiem.

4. Kotlety piecz na rozgrzanym grillu ok. 15-20 minut z każdej strony, co jakiś czas smarując marynatą. Plastry ananasa grilluj po 2 minuty z każdej strony. Kotlety podawaj ułożone na plastrach ananasa. Obok połóż sałatkę. Smacznego

Podobne przepisy