Indyk w cieście francuskim z fetą i suszonymi pomidorami

60 min.
4 os.
490 kcal/os.
ok 10.20 zł/os.

Składniki

  • filet z piersi indyka - 600 g
  • jajko - 1 szt.
  • ser sałatkowo-kanapkowy - 150 g
  • ciasto francuskie - 2 opak.
  • suszone pomidory - 6 szt.
  • papryka konserwowa - 2 szt.
  • mała czerwona cebula - 1 szt.
  • ogórek konserwowy - 1 szt.
  • olej - 6 łyżek
  • mąka - 2 łyżki
  • mleko - 80 ml
  • świeże liście bazylii - 1 garść
  • posiekany szczypiorek - 1 łyżka
  • posiekana natka pietruszki - 1 łyżka
  • majonez - 200 ml
  • sok z cytryny - 2 łyżki
  • liście rukoli - 2 garście
  • pomidory koktajlowe mieszane (żółte i czerwone) - 16 szt.
  • granat - 1 szt.
  • burak gotowany - 1 szt.
  • prażone ziarna słonecznika - 2 łyżki
  • sos do sałatek Fix - 1 op.
  • sól - 1 łyżka
  • pieprz - 1 łyżka
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Mięso umyj i osusz. Pokrój w plastry o grubości ok. 1 cm. Lekko rozbij. Obsyp solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej. Obsmaż na nim mięso z obu stron na złoty kolor. Następnie wyłóż kotlety na papierowy ręcznik, aby odsączyć je z tłuszczu.

2. Dobrze schłodzone ciasto francuskie rozwiń i posyp mąką. Do każdego kotleta ukrój po 2 kawałki ciasta francuskiego, nieco większe od kotleta. W misce wymieszaj jajko z mlekiem, tak przygotowaną masą posmaruj po jednym kawałku ciasta francuskiego.

3. Na posmarowany kawałek ciasta ułóż kotlet z indyka, ok. 1 cm plastra sera typu feta, kilka kawałków suszonego pomidora oraz kilka liści bazylii. Drugi kawałek ciasta natnij w poprzek w równych odstępach, nie przecinając brzegów ciasta. Połóż go na cieście z indykiem i dociśnij brzegi. Jeśli na brzegach został nadmiar ciasta, odetnij je. Wierzch posmaruj masą mleczno-jajeczną. Ułóż w blasze na pergaminie posypanym mąką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piecz około 15 minut.

4. Przygotuj sos tatarski. Cebulę, ogórka i kawałki papryki posiekaj w drobną kostkę. Wymieszaj z natką pietruszki i szczypiorkiem, a następnie z majonezem i sokiem z cytryny. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Rukolę i pomidory umyj. Pomidory przekrój na połówki. Z granata wyłuskaj pestki, buraka i ser typu feta pokrój w kostkę ok. 1 cm. Wszystko razem delikatnie wymieszaj. Posyp ziarnami słonecznika i zalej sosem sałatkowym przygotowanym wg przepisu na opakowaniu. Indyka w cieście ułóż na talerzu, serwuj z sałatką. W naczyniu obok podaj sos tatarski. Smacznego!

Przyrządzisz dzięki produktom

Filet z piersi indyka

1 kg

Jaja klatkowe

1 opak./10 szt./ wielkość L

Ser Favita

270 g, różne rodzaje, Mlekovita

Ciasto francuskie Twoja Delicja

275 g

Pomidory suszone Twoja Delicja

314 ml

Papryka konserwowa

680 g, Dawtona

Napój Frugo

0,5 l, różne rodzaje, FoodCare

Podobne przepisy