Faszerowana roladka z indyka

105 min.
4 os.
510 kcal/os.
ok 6.40 zł/os.

Składniki

  • filet z piersi indyka - 800 g
  • papryka czerwona - 0,5 szt.
  • papryka żółta - 0,5 szt.
  • papryka zielona - 0,5 szt.
  • czerwona cebula - 1 szt.
  • jogurt naturalny gęsty - 150 g
  • ogórek konserwowy - 1 szt.
  • ryż - 300 g
  • czosnek - 2 ząbki
  • sos sojowy - 2 łyżki
  • sok z cytryny - 2 łyżki
  • oliwa z oliwek - 50 ml
  • estragon - 1 łyżeczka
  • szałwia - 1 łyżeczka
  • bazylia - 1 łyżeczka
  • kapary - 30 g
  • posiekany szczypiorek - 2 łyżki
  • posiekana natka pietruszki - 2 łyżki
  • średnie, twarde pomidory - 4 szt.
  • sól - 1 łyżeczka
  • pieprz - 1 łyżeczka
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Mięso umyj i osusz. Lekko rozbij i posyp solą i pieprzem.

2. Czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki. Połówki papryk umyj i pokrój w paski. Czosnek i papryki rozłóż równomiernie na piersi z indyka. Przygotuj zalewę. Sos sojowy wymieszaj z sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, połową zalewy skrop mięso.

3. Pierś z indyka ciasno zroluj. Pozostałą część zalewy wymieszaj z estragonem, szałwią i bazylią i tak powstałą marynatą natrzyj roladę. Natarte mięso ciasno zawiń w folię aluminiową. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C około 80 minut.

4. Ryż ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Czerwoną cebulę i ogórka konserwowego pokrój w drobną kostkę i wymieszaj z jogurtem. Dodaj kapary, szczypiorek i natkę pietruszki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Pomidory umyj i osusz. Z każdego odkrój wierzch z szypułką i nadziej przygotowanym sosem jogurtowym. Upieczoną roladę pokrój w plastry. Na talerzu obok mięsa ułóż ryż i nadzianego pomidora. Smacznego!

Przyrządzisz dzięki produktom

Papryka mix

500 g

Cebula czerwona

1 kg

Jogurt grecki

180 g, Bakoma

Ogórki konserwowe

640 g, różne rodzaje, Provitus

Ryż

4x100 g, Janex

Sok pomarańczowy

1 l, butelka PET, karton, Hortex

Filet z piersi indyka

1 kg

Podobne przepisy