Gotuj z delikartą i oszczędzaj!

Roladki à la de volaille z ryżem i sałatką z awokado

70 min.
4 os.
540 kcal/os.
ok 7.30 zł/os.

Przyrządzisz dzięki produktom

Filet z kurczaka podwójny

1 kg

Pomidorki cherry

250 g,

Jaja Super Cena

1 opak./10 szt., wielkość L, Czachorowski

Masło ekstra Osełka Górska

300 g, Sobik

Trendy Lunch

4x80-100g, różne rodzaje, Melvit

Miód Baśniowa Pasieka

1,4 kg, wielokwiatowy

Napój Soczysty Żywiec Zdrój

1,5 l, niegazowany, różne rodzaje, Żywiec Zdrój

Składniki

  • podwójny filet z kurczaka - 1 szt.
  • masło - 100 g
  • jajko - 1 szt.
  • ryż lub mieszanka z ryżem – 200 g
  • miód - 1 łyżeczka
  • pomidorki koktajlowe - 12 szt.
  • posiekana natka pietruszki - 2 łyżki
  • mąka - 1 szkl.
  • bułka tarta - 1 szkl.
  • olej - 1/2 szkl.
  • dojrzałe awokado - 1 szt.
  • czerwona cebula - 1 szt.
  • duża gruszka - 1 szt.
  • sałata lodowa - 1/4 szt.
  • oliwa - 4 łyżki
  • musztarda - 1/2 łyżeczki
  • sól - 1 łyżka
  • pieprz - 1/2 łyżeczki
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Mięso umyj i osusz, odkrój polędwiczki. Pozostałe grubsze części przekrój wzdłuż, tak aby z każdego kawałka powstały po 2 kotlety. Każdy kotlet lekko rozbij przez folię spożywczą, tak aby nie poszarpać mięsa. Oprósz solą i pieprzem z obu stron.

2. Masło mocno schłodź. Pokrój w kostki. Na każdym rozbitym kotlecie ułóż kawałek masła, posyp natką pietruszki, a następnie zwiń w roladkę i zepnij wykałaczką. Roladki obtocz w mące, później w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej.

3. Sałatę umyj i porwij na małe kawałki. Awokado obierz i pokój w kostkę, pomidorki umyj i przekrój na pół, gruszkę umyj, obierz i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Wszystko razem delikatnie wymieszaj. Oliwę, musztardę i miód wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem. Sałatkę zalej sosem bezpośrednio przed podaniem.

4. Ryż lub mieszankę z ryżem ugotuj według przepisu na opakowaniu. W wysokiej patelni rozgrzej olej. Obsmaż roladki na złoty kolor z każdej strony, następnie odsącz z tłuszczu i wstaw na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Przed podaniem pokrój roladki na kawałki. Podawaj je na talerzu obok ryżu i sałatki. Smacznego!

Podobne przepisy