Gotuj z delikartą i oszczędzaj!

Pieczone ćwiartki w jogurtowo-ziołowej marynacie z ryżem i surówką

90 min.
4 os.
510 kcal/os.
ok 4.90 zł/os.

Przyrządzisz dzięki produktom

Ćwiartka z kurczaka

1 kg

Kapusta biała

1 kg

Jogurt naturalny

150 g, gęsty, Bakoma

Hummus

Śmietana Mleczna Zagroda

330 g, 12%

Ryż biały

1 kg, Sonko

Herbata mrożona Fuzetea

1,5 l, różne rodzaje, Coca-Cola

Składniki

  • ćwiartka z kurczaka - 4 szt.
  • jogurt naturalny gęsty - 8 łyżek
  • ryż biały - 300 g
  • biała kapusta - 1/4 szt.
  • śmietana - 2 łyżki
  • hummus - 1 opak.
  • cebula dymka ze szczypiorkiem - 4 szt.
  • oliwa - 2 łyżki
  • Lista składników
  • zioła prowansalskie - 1 łyżka
  • marchewka - 1 szt.
  • koperek posiekany - 2 łyżki
  • jabłko - 1 szt.
  • sól - 1 łyżka
  • pieprz - 1/2 łyżeczki
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Mięso oczyść, umyj i osusz. 6 łyżek jogurtu wymieszaj z 3 posiekanymi cebulkami (bez szczypiorku), oliwą, połową soli i ziołami prowansalskimi. Mięso natrzyj powstałą marynatą i odstaw do lodówki na 2 godziny.

2. o tym czasie obsmaż ćwiartki z kurczaka z obu stron na patelni grillowej, a następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 50 minut.

3. Z kapusty zdejmij wierzchnie liście, a następnie drobno ją poszatkuj. Włóż do miski, posyp solą i ugnieć, tak aby zmiękła i puściła sok. Pozostałą cebulę i szczypiorek drobno posiekaj. Marchew i jabłko obierz, umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Kapustę, cebulę, szczypiorek, marchew, jabłko i koperek wymieszaj. Dodaj pozostałe 2 łyżki jogurtu i 2 łyżki śmietany. Dopraw do smaku solą i pieprzem i znów wymieszaj.

4. Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu. Ćwiartki z kurczaka podawaj ułożone obok ryżu i surówki. Obok w naczyniu podaj hummus. Smacznego!

Podobne przepisy