Gotuj z delikartą i oszczędzaj!

Kotleciki wieprzowe w picie z sałatką i frytkami

50 min.
4 os.
490 kcal/ os.
ok. 6.90 zł/os.

Przyrządzisz dzięki produktom

Pitta

350 g, 16,54 zł/kg, pszenna z oliwą, z sezamem, kieszonka chlebowa, Quality Goods

Frytki Original

750 g, 6,25 zł/kg, proste, Aviko

Sałatka

670 g, 4,01 zł/kg, różne rodzaje, Orzech

Woda smakowa Żywiec Zdrój

1,5 l, 1,73 zł/l, niegazowana, różne rodzaje, Żywiec Zdrój

Łopatka wieprzowa bez kości

1 kg

Kapusta biała

1 kg

Ser edamski Mleczna Zagroda

150 g, 21,93 zł/kg

Składniki

  • łopatka wieprzowa – 700 g (zmielona w Delikatesach Centrum)
  • kapusta biała - 1/4 szt.
  • ser żółty w plasterkach - 1 opak.
  • chleb pita - 4 szt.
  • sałatka szwedzka - 1 opak.
  • frytki mrożone - 1 opak.
  • cebula biała - 1 szt.
  • cebula czerwona - 1 szt.
  • czosnek - 1 ząbek
  • ostra papryka - 1/2 łyżeczki
  • mielone ziele angielskie - 2 łyżeczki
  • suszony tymianek - 2 łyżeczki
  • mielona gałka muszkatołowa - 1 łyżeczka
  • olej - 2 łyżki
  • majonez - 4 łyżki
  • ketchup - 4 łyżki
  • jogurt naturalny gęsty - 1 łyżka
  • słodka papryka - 1/2 łyżeczki
  • sól - 1 łyżeczka
  • pieprz - 1 łyżeczka
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Zmiksuj jedną białą cebulę, czosnek, ostrą paprykę, ziele angielskie, tymianek, gałkę muszkatołową, olej, 3/4 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu. Do powstałej pasty dodaj zmieloną łopatkę wieprzową, wymieszaj i odstaw do lodówki na 20-30 min.

2. Po wyjęciu z lodówki uformuj z mięsa płaskie kotlety, tak aby zmieściły się w chlebku pita (muszą być mniejsze od chlebka). Smaż na patelni grillowej po kilka minut z każdej strony lub piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 30 min. Chwilę przed wyjęciem kotletów na każdym z nich połóż plasterek sera.

3. Frytki przygotuj według przepisu na opakowaniu. Wymieszaj majonez, ketchup, jogurt i słodką paprykę. Tak przygotowany sos dopraw solą i pieprzem do smaku.

4. Sałatkę szwedzką wymieszaj z drobno poszatkowaną kapustą białą i czerwoną cebulą. Chlebki pita podgrzej w piekarniku. Włóż w nie trochę sałatki, następnie gorące usmażone kotlety z serem i ponownie trochę sałatki. Polej sosem. Chlebki pita podawaj ułożone na talerzu. Obok połóż frytki. W małym naczyniu podaj dodatkową porcję sosu. Smacznego!

Podobne przepisy